Hjärtmuskelceller nybildas i långsam takt hela livet

21-9

Bildtext

I dagarna publiceras en studie utförd av Uppsala universitet och Karolinska Institutet i den vetenskapliga tidskriften Cell om nybildningstakten av hjärtmuskelceller. Enligt forskarna sker denna i en mycket långsam takt och är som störst under de 10 första åren för att därefter sjunka med åldern.


Nybildningen av hjärtmuskelceller har varit en kontroversiell fråga under flera år då svenska forskare menat att nybildningen varit låg och forskare i USA i en uppmärksammad studie hävdat att hjärtmuskelcellerna byts ut flera gånger under livet och att nybildningen ökar med stigande ålder.

Den nya studien publicerades 12 juni i den vetenskapliga tidskriften Cell av bland annat docent Mehran Salehpour och professor Göran Possnert vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet tillsammans med professor Jonas Friséns forskargrupp på Karolinska Institutet. Där framgår det att denna nybildning sker i en mycket långsam takt och att nybildningen av hjärtmuskelceller är som störst under de 10 första åren och därefter sjunker med åldern.

I studien har forskarna jämfört hur hjärtmuskelceller förnyas i relation till andra typer av celler i hjärtat genom att åldersbestämma DNA:t i cellerna med hjälp av acceleratormasspektrometri.

Som mest kommer bara ca 40 procent av hjärtmuskelcellerna ersättas under en livstid vilket kan jämföras med de båda andra celltyperna i hjärtat, mesynkemala celler och endotelceller som byts ut två respektive nio gånger under en livstid.

Forskarna har också kommit fram till att antalet hjärtmuskelceller är konstant under hela livet. Det innebär att hjärtmusklerna ökar i storlek när man växer istället för att öka i antal.

Camilla Thulin

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin