Nytt center utvecklar framtidens proteinläkemedel

21-9

Bildtext

Vid årsskiftet etableras ett nytt center för proteinforskning i Sverige. Uppsala universitet är ett av tre lärosäten som ingår i Wallenberg Centre for Protein Research, WCPR. Målet är att fortsätta kartläggningen och karakteriseringen av människans proteiner samt att utveckla framtidens målstyrda bioläkemedel.


Det är en långsiktig satsning på proteinforskning och kommer att drivas av KTH i samarbete med Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola.

- Det är jätteroligt att Sverige skapar ett centrum och går in även på behandlingssidan och försöker ta fram nya läkemedel. Det här är en naturlig utveckling av det vi har byggt upp under 12 år med proteinatlasen, Human Protein Atlas. Nu får vi ta grundforskningen över på bioläkemedelssidan, säger Fredrik Pontén, professor i patologi vid Uppsala universitet.

På det nya proteincentret kommer ett hundratal personer att anställas, ledningen kommer att sitta på KTH. På Uppsala universitet kommer ett tiotal forskare arbeta inom projektet och forskningsledare blir Cecilia Lindskog Bergström, institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Forskningen kommer att följa tre huvudspår:
• Fortsatt kartläggning och karaktärisering av människans proteiner.
• Ta fram nya potentiella bioläkemedel det vill säga proteinläkemedel, som är gjorda utifrån kroppens egna proteiner.
• Utveckla plattformar för själva produktionen av läkemedlen.

Forskningen bygger vidare på proteinatlasens 12-åriga arbete, som Fredrik Pontén har arbetat med och där uttrycket av människans 20 000 proteiner studerats i alla normala vävnader och organ samt i cancer.

- Vi kommer att fortsätta arbetet med att karaktärisera proteinerna, och vill ta fram nya potentiella bioläkemedel som är gjorda utifrån kroppens egna proteiner. Den här satsningen gör att vi får möjlighet att utveckla och expandera den vävnadsbaserade forskningen, säger Fredrik Pontén.

Det nya forskningscentret WCPR har en finansiering på 510 miljoner kronor, där största finansiären är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som satsar 320 miljoner kronor. Övriga finansiärer är Astra Zeneca och de tre lärosätena som ingår.

Elin Bäckström

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin