30 EU-miljoner till ny metod att behandla sår

Evelina Vågesjö, Uppsala universitet och Ilya Pharma

Evelina Vågesjö, Uppsala universitet och Ilya Pharma

EU-kommissionen anslår 30 miljoner kronor till Evelina Vågesjö, forskare vid Uppsala universitet och vd för Ilya Pharma, för fortsatt utveckling av en helt ny teknik att behandla akuta och kroniska sår.


Med genetiskt ombyggda mjölksyrabakterier hoppas Evelina Vågesjö, forskare vid Uppsala universitets institution för medicinsk cellbiologi, kunna accelerera läkeprocessen av kroniska sår med upp till 80 procent, en vision som delas av EU-kommissionen som nu anslår 30 miljoner kronor till fortsatt utveckling den innovativa teknologin.
– Det här är fantastiska nyheter och viktiga pengar som finansierar vårt kommande år då vi ska verifiera säkerhet och effekt i stordjur, tillverka vår bioterapeutika i industriell skala och starta den första kliniska studien, vilket är en viktig milstolpe längs vägen i skapandet av ett nytt läkemedel, konstaterar en mycket nöjd Evelina Vågesjö.

Mindre än fem år har gått sedan Evelina Vågesjö, då doktorand, började fundera över möjligheten att modifiera mjölksyrabakterier för att leverera biologiska läkemedel till sår. Idag väcker innovationen uppmärksamhet långt bortom laboratoriet i Uppsala Biomedicinska Centrum. Potentialen att applicera tekniken på alla akuta och kroniska sår och därmed även bidra till minskat antibiotikabruk fick EIT Health, det europeiska konsortium som på EU:s uppdrag tar sig an vårdsamhällets utmaningar, att tidigt ge projektet sitt stöd.
– Att ha EIT Health i ryggen gav oss både en kvalitetsstämpel och tillgång till ett större europeiskt nätverk. Idag driver jag och Mia Phillipson, professor i fysiologi och min tidigare handledare, utvecklingen vidare i företaget Ilya Pharma som numera omfattar ett tiotal personer, och EU-kommissionens anslag är en bekräftelse på att vi samlar rätt expertis och gör rätt saker kring vår nya teknologi, säger Evelina Vågesjö.

Anslaget ges ur Horizon 2020, EU:s hittills största forsknings- och innovationsprogram vars mål är att se till att Europa producerar världsledande forskning och att hjälpa bra idéer från laboratorium till marknad. Konkurrensen är hård och de projekt som beviljas stöd ska drivas av företag med färre än 250 anställda men en ambition att bli världsledande inom sitt område.
– Vi är ett av de yngsta bolagen som får medel ur programmet, och utdelningen kommer tack vare att vi utvecklar ett läkemedel som dels kan förändra hur myndigheter och industri tänker kring biologiska läkemedel, dels kan förbättra vårdens möjlighet att behandla sår. Det här är en fantastisk resa som Mia Phillipson lät mig påbörja och nu är det bara att växla upp tempot och leverera, som vi är vana vid, säger Evelina Vågesjö.
 


KontaktEvelina Vågesjö, Uppsala universitet/Ilya Pharma
Läs mer om Mia Phillipsons forskning
Läs mer om Ilya Pharma

Magnus Alsne

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin