Innovativa entreprenörsprofiler inbjudna till UU Innovations Fireside chat

Daniel Löwenborg, Håkan Engqvist och Sara Thorslund intervjuades om vägen från forskning till företag i UU Innovations Fireside Chat.

Daniel Löwenborg, Håkan Engqvist och Sara Thorslund intervjuades om vägen från forskning till företag i UU Innovations Fireside Chat.

Den 25 oktober var det premiär för UU Innovations nya satsning Fireside chat. Tre inbjudna forskare och tillika entreprenörer intervjuades av moderator Susanna Eriksson. Åhörare var årets och tidigare års deltagare i Uppsala universitets program Mentor4Research.


Eftermiddagens samtal handlade om pengar, drivkrafter, mod och människor – och vikten av att hitta sin egen väg.

Kvällens första gäst var Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap och medgrundare av bolagen Emplicure, OssDsign och Psilox. Han är även årets pristagare av innovationspriset Hjärnäpplet. Ett pris han kände sig stolt över, men på frågan om han kände som en vinnare var svaret glasklart – nej. Men däremot tycker han inte om att förlora.

– Jag hatar att förlora och det är nog en anledning till att jag är som bäst när det är lite kris och allt ställs på sin spets. Det är nog en drivkraft till att starta bolag, sa Håkan Engqvist.

På frågan vad som bygger framgångsrika företag var han väldigt tydlig med att det är "pengarna och människorna". Det höll även kvällens andra gäst med om. Sara Thorslund är medgrundare och vd på Gradientech AB och hon tyckte att den fråga som överskuggade entreprenörskapet och innovationerna var att hitta finansiering. Det har hon lagt många timmar på, och gör än idag.

– Finansiering är en lång och evig kamp och där man också känner av att Sverige är ett litet land med begränsat kapital och jag tror att man ska tänka mer globalt redan från början och ta med det i beräkningen tidigt när man startar företag”, sa Sara Thorslund.

Att tänka marknad tidigt är också väldigt viktigt, menade hon och kan man det inte själv så får man ha någon i teamet med den erfarenheten. Hennes eget team har vuxit och idag arbetar 20 personer på bolaget, inklusive konsulter. Men ha inte för bråttom ut, utan försök forska klart så länge det bara går på universitet. Då blir allt enklare.

– Sen måste man gilla att arbeta många timmar och ha en marknadsinriktning. Det är bra att säga att företaget är en spin-off från universitetet, men prata inte bara om forskningen. Det kan vara en nackdel eftersom man vet att forskare är bra på sin forskning, men inte lika vassa på marknadsföring och försäljning.

Daniel Löwenborg, forskare vid institutionen för arkeologi och historia och en av grundarna av Disir Productions AB, var kvällens tredje gäst. Han huvudsakliga sysselsättning är fortfarande att forska och undervisa vid Uppsala universitet, vilket gjorde att han bara delvis känner sig som en entreprenör. Att det är forskare bakom produkten märks, då produkten är utvecklad till perfektion och av bästa kvalitet – ibland lite väl detaljerat än nödvändigt, sa han och skrattade. De har ett bra team idag och deras spelutvecklare har mer än fullt upp att hinna med. Den applikation som de har utvecklat tillsammans ger arkeologiska platser liv och visar hur det såg ut på platsen förr i tiden, och man får även möta människor som levde där då för länge sedan. Högarna vid Gamla Uppsala, Uppsala Domkyrka, Öregrund och Wiks slott är några platser som har rekonstruerats och nu arbetar de med ett nytt realistiskt skepp från 1600-talet.

– Resan vi har gjort är mer än vad jag dröm om, och jag hoppas teamet växer och vi fortsätter vara framgångsrika och får göra det här för det är så kul, sa Daniel Löwenborg, men höll med om att själva finansieringen är en tuff nöt att knäcka och i deras bransch med muséer och kyrkor finns det inte så mycket pengar.

Entreprenörernas berättelser engagerade och åhörarna hade många frågor. Och även om det fanns likheter mellan entreprenörerna blev det ganska tydligt att starta företag är en resa som ser olika ut för var och en.

Om Mentor4Research vid Uppsala universitet
Mentor4Research är ett program som ger doktorander och forskare stöd av en mentor utanför akademin för att få en djupare inblick i och förståelse för kommersialiseringsprocessen, ett utökat nätverk i näringslivet och en insikt om den kommersiella potentialen i den egna forskningen. Programmet genomförs med finansiellt stöd från EIT Health vid Uppsala universitet.

Läs mer om Mentor4Research

Sara Gredemark

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin