Bissen Brainwalk ger en halv miljon till hjärnforskning om MS och ångest

Bildtext
Bissen Brainwalk ger 500 000 i förmån för forskning om hjärnan till forskarna Joachim Burman och Klas Kullander vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, till stöd för forskning om multipel skleros (MS) och ångest.
Joachim Burman, överläkare och docent i neurologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om Blodstamcellstransplantation som behandling för MS.
Multipel skleros (MS) är en neurologisk sjukdom som varje år drabbar ett tusental svenskar och är en av de ledande orsakerna till utveckling av handikapp hos personer i arbetsför ålder. Blodstamcellstransplantation är en behandling av MS där man med starka cellgifter slår ut immunförsvaret där programfelet som orsakar MS finns. Därefter bygger man upp ett nytt och förhoppningsvis friskt immunförsvar med hjälp av sina egna blodstamceller.
Preliminära studier av de första patienterna som behandlades i Uppsala för mer än tio år sedan visar att en betydande andel uppträder som om sjukdomen inte längre finns kvar. Med tanke på att det gått så lång tid sedan behandlingen genomfördes, finns det goda skäl att tro att de faktiskt blivit botade från sjukdomen.
– Jag är mycket tacksam för att ha tilldelats ett bidrag från Bissen Brainwalk. Idag blir mindre än procent av de som drabbas av MS transplanterade. Mitt långsiktiga mål är att blodstamcellstransplantation ska bli en etablerad behandling som kan erbjudas till betydligt fler. Om vi kan visa att blodstamcellstransplantation kan genomföras på ett säkert sätt och leder till stabilisering av sjukdomen eller till och med bot kan detta bli verklighet, till gagn för alla de som drabbas av denna allvarliga sjukdom såväl som för samhället i stort. Jag vill uttrycka min tacksamhet till Bissen Brainwalk och alla de människor som bidragit till att göra detta anslag möjligt, säger Joachim Burman.
Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi, har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om nervkretsar som kontrollerar mod och ångest.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO lider 615 miljoner människor av depression och/eller ångest. I Sverige beräknas upp till 36 % av befolkningen lida av ängslan, oro eller ångest. För att utveckla nya behandlingar för ångestrelaterade sjukdomar behöver vi grundläggande insikter i de neurala kretsarna som kontrollerar ångest och för detta krävs grundläggande forskning. En av de centrala frågorna inom neurovetenskap är hur aktivitet av celler inom en neural krets reglerar beteende. Studier både i människa och djur har visat att amygdala-lesioner resulterar i oförmåga att känna igen rädslostimuli.
– Vi har funnit att OLM-celler i hippocampus spelar en nyckelroll, säger Klas Kullander. Att hitta ett sätt som snabbt och robust modulerar riskbeteende är mycket viktigt för att kunna behandla ångest eftersom minskat riskbeteende är vanligt hos personer med hög ångestnivå. Vi vill hitta de nervceller i hjärnan som reglerar mod och ångest, och vi vill att den kunskapen ska kunna jämföras med kliniska fynd hos personer som är drabbade av psykisk ohälsa, säger Klas Kullander.
– Upptäckten av dessa neuroner och deras roll i ångest och riskbeteende är viktigt i det långsiktiga arbetet med att möjliggöra utveckling av effektiva ångestdämpande och antidepressiva medel utan vanliga biverkningar. Jag blir väldigt glad för bidraget och att det är från just Bissen Brainwalk. Det stora engagemanget hos Bissen, hans familj, vänner och alla de människor som får detta att hända är imponerande och uppmuntrande.
Bissen Brainwalk föddes 2011 efter att elitbandyspelaren Mathias Bissen Larsson ett år tidigare drabbades av hjärnblödning och infarkter i hjärnan. Sedan starten har insamlingen, genom Brainwalks och olika event, inbringat fantastiska 6 miljoner kronor till forskningen om hjärnans alla skador, sjukdomar och funktionsnedsättningar. Allt arbete med fonden sker med helt och hållet ideella krafter.
– Jag är så glad över att vi återigen kan ge en rejäl slant till den viktiga hjärnforskningen, säger Mathias Bissen Larsson, grundare av Insamlingsfonden Bissen Brainwalk. Forskningsprojekten som får våra stipendier känns även i år viktiga på ett personligt plan. En nära och god vän till vår familj är drabbad av sjukdomen MS sedan flera år, och jag har flera personer i min närhet som lider av ångestproblematik.
Cecilia Yates