UU-studenter på klimatmöte: ”Vi fick chans att träffa många förhandlare”

Hallå där! Felicia Wartiainen, student på politices kandidatprogrammet och en av deltagarna i UU:s studentdelegation vid klimatkonferensen COP24 i Katowice, Polen, 3-14 december:


Studenter vid Uppsala universitet har även tidigare besökt klimatkonferenser – var det några särskilda frågor som intresserade er vid det här mötet?

– Eftersom vi kommer från olika discipliner så intresserade vi oss för olika frågor, vilket också gjorde att vi kunde lära oss av varandra. En av studenterna pluggade till exempel miljövetenskap på Campus Gotland och var väldigt intresserad av skogsbruk. Själv pluggar jag statskunskap och är intresserad av migrationsfrågor.

– För oss handlade det mycket om att fördjupa vår kunskap från hur internationella förhandlingar går till vid klimatkonferenser, till hur man kommer i kontakt med relevanta personer inom respektive intresseområde. När man är på plats märker man att många som verkligen är intresserade av de här frågorna är där.

Vilka delar av konferensen fick ni vara med på?

– Alla vi studenter hade tillträde till såväl konferenscentret som sidoevenemangen. En av de stora fördelarna med COP-konferenserna till skillnad från andra globala möten är att deltagare från civilsamhälle, universitet och organisationer tillåts delta i så hög utsträckning. Det fanns många chanser på plats att exempelvis träffa förhandlare. Sen hade vi också tur för vi fick hjälp av den officiella svenska delegationen med att bli introducerade för delegater.

Något särskilt du fick ut av klimatmötet?

– För mig var det här en jättebra möjlighet för jag skriver just nu min kandidatuppsats och har valt att skriva om klimatfrågans koppling till påtvingad migration. Sådana diskussioner om framtidens migrationsflöden fördes också under klimatförhandlingarna. Så jag passade på att dela ut en enkät till konferensdeltagare från hela världen som arbetade med eller deltog i seminarium om klimatmigrationsfrågan. Enkätfrågorna handlade bland annat om ifall man kunde se någon specifik ledare i täten för denna fråga; om det var någon stat, grupp av länder eller organisation som verkade ha en ledande roll vid förhandlingarna. Jag fick in drygt 100 svar som jag just nu håller på att analysera. Men de preliminära resultaten visar att många angav AOSIS, som är en gruppering av små ö-stater i världen, som ledare i klimatmigrationsfrågan.

– Däremot var det svårt att få ta på någon delegat från stora länder som USA, Ryssland och Saudiarabien. Men det var ju en intensiv vecka med tufft schema.

– Något som var lite kul när jag delade ut enkäten var att folk reagerade positivt när de hörde att jag kom från Uppsala universitet. Många berättade att de kände till vårt universitet och att det hade gott rykte med bra forskning inom bland annat hållbarhet.  

Hur upplevde du det var att vara på klimatmöte i en så kolberoende ort som Katowice?

– På ett sätt tror jag det var bra att klimatmötet hölls i Polen. När jag pratade med en polsk masterstudent i hållbar utveckling som ingick i Uppsalas studentdelegation sa hon att invånarna börjat prata mycket mer om klimatfrågorna och även om begreppet rättvis omställning, att omställningen till ett hållbart samhälle måste ske på ett schysst sätt. Polen är så beroende av sitt kol så folk måste få en chans att komma med på tåget.

– Sen märkte man direkt vilken dålig luft det var i staden. När vi gick utomhus kändes det som om vi andades in rök från en brasa i närheten. Folk sa att vistas utomhus en dag var ungefär som att röka 5 till 10 cigaretter.

Hur går ni vidare efter COP24?

– I vår kommer vi att precis som förra året hålla ett evenemang på Stadsbiblioteket där vi berättar om våra erfarenheter från klimatkonferensen. Det kommer att bli rapporter från olika seminarier och evenemang om allt från förnybar energi och skogsbruk till mänskliga rättigheter och migration. Dessutom släpper en av studenterna en podcast som gjordes på plats.

 

Läs mer:

Student delegation to COP 24 in Katowice

 

 

Anneli Björkman

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin