Populärt med vetenskap till sjöss
Den 16-17 april hölls vetenskapskryssningen SciCruise ombord på fartyget Viking Grace. Uppsala universitet var medarrangör av smörgåsbordet med vetenskapsaktiviteter från båda sidor av Östersjön.
Resan tur och retur Åbo samlade 840 deltagare, varav 110 kom från Sverige. Vetgiriga finska skolelever och svenska barnfamiljer fick bland annat göra experiment, lyssna på föredrag, delta i frågesporter, se trollerishower och diskutera vetenskap med forskare.
Prytz, 10 år.
En av utställarna var Dana Salar från institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet. Med sig hade han en robotarm, den enda flyttbara från avdelningen för elektricitetslära.
– Många tror inte det här är en verklig robot, att de bara finns inom industrin. Men nu hittar man robotar överallt, snart finns de i stort sett i varje hem, sa Dana Salar.
Varför ville du vara med på SciCruise?
– För att visa vad vi gör på avdelningen och locka folk att söka sig till våra ingenjörsprogram.
En annan populär aktivitet var Blodspelet, ett interaktivt digitalt lärospel från Nobel Media. Felix Larsen, 13 år, och Mattias Henning, 12 år, från Bromma satt bänkade framför datorerna och försökte lista ut vilken blodgrupp deras virtuelle patient hade. Något som behövdes för att kunna ge blodtransfusion med rätt blod och rädda patientens liv. Att få pröva på nya saker och göra intressanta experiment tyckte Felix Larsen var kul.
– Det roligaste hittills var när vi stoppade in marshmallows i ett rör hos Professor Vacuum, det var så kul att se hur de reagerade när luften pumpades ut. Först blev de stora och sen små.
Mattias Henning inflikade:
– Det är kul när folk är väldigt engagerade, det gör det mycket roligare. Att de faktiskt kan sitt ämne bra.
Kryssningsprogram kopplat till naturvetenskap, teknik och IT
Det var andra året i rad som vetenskapskryssningen SciCruise hölls. Arrangörerna Uppsala universitet och finska LUMA-center, en organisation för finska lärosäten inom naturvetenskap, teknik och matematik, hoppas evenemanget ska öka barns och ungdomars intresse för vetenskap.
– Målgruppen är barn och ungdomar mellan 11 och 19 år, men alla som är intresserade är välkomna att delta, sa Sami Vihriälä, projektledare för SciCruise vid Uppsala universitet. Vi tycker det här är ett spännande sätt att visa upp forskning från två länder för en svensk och finsk publik samtidigt.
Fartade, båda 12 år.
På båten fanns också finska skolelever som ställde ut sina projektarbeten. Från Turku International School kom Saara-Ilona Anugwom och Victoria Fartade, båda 12 år. Vid deras monter kunde besökarna prova på att programmera legorobotar. Sina språkkunskaper fick tjejerna också användning för.
– Jag pratade med några personer från Uppsala, både vuxna och barn, men jag pratade på engelska eftersom jag inte kan svenska, sa Saara-Ilona Anugwom.
Det var första gången de följde med på SciCruise, men de hoppades få åka igen.
– Det var också kul att besöka de andra workshoparna, sa Victoria Fartade. Den där energicykeln som skulle värma upp en vattenkokare, jag tror jag cyklade på den i 30 minuter!
Text och bild: Anneli Björkman