Världsledande forskare vill visa värdet av samarbete

Elisabetta Dejana, professor i experimentell patologi

Elisabetta Dejana, professor i experimentell patologi

Föreställ dig att svenska landslaget spetsar truppen med Lionel Messi. Något liknande inträffade då Uppsala universitet rekryterade Elisabetta Dejana, internationell superstjärna inom vaskulärbiologi. Fem år senare har forskningsmiljön lämnat frontlinjen bakom sig.


År 2014 offentliggjorde Uppsala universitet vad som med ett uttryck lånat från idrottens värld skulle kunna rubriceras Supervärvningen: Elisabetta Dejana, världsledande forskare inom vaskulärbiologi, rekryterades på deltid från Milano. Satsningen möjliggjordes med 145 miljoner kronor från Vetenskapsrådet och rektor Eva Åkesson konstaterade i media att det verkligen var top notch. Idag har det tioåriga samarbetet snart nått halvvägs och det är tid för en första utvärdering.

– Elisabetta Dejanas betydelse för vår forskningsmiljö inom vaskulärbiologi kan inte överskattas. Hennes generositet och engagemang tillför värden långt bortom de rent vetenskapliga, och vi är många som håller henne som professionell förebild, säger Karin Forsberg Nilsson, prefekt vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Självförstärkande attraktionskraft

På Rudbecklaboratoriet arbetar en rad toppforskare vars resultat väcker stor internationell uppmärksamhet. Till korridorsgrannarna hör Lena Claesson-Welsh, Årets Cancerforskare 2017, och Christer Betsholtz, mottagare av Anders Jahres medicinska pris. Attraktionskraften tycks självförstärkande: Redan 2013 anslöt Taija Mäkinen, ledande lymfkärlsforskare. Härom året följde det polska stjärnskottet Kaska Koltowska som kort därpå utsågs till Wallenberg Academy Fellow.

– Uppsala universitet samlar en anmärkningsvärd koncentration excellenta forskare inom vaskulärbiologi, och jag kunde snabbt och enkelt etablera vetenskapliga samarbeten. Idag förenas vi i en öppen och produktiv miljö där alla har frihet att interagera mellan grupperna och skapa nya sammanhang, konstaterar Elisabetta Dejana, professor i experimentell patologi.

Vetenskaplig katalysator

Peetra Magnusson, Uppsala universitet

Att driva två laboratorier på 170 mils avstånd ställer krav på både kommunikation och förtroende. De Uppsaliensiska hjulen måste rulla även de veckor Elisabetta Dejana befinner sig i Italien eller på resande fot, och bakom en dubbelarbetande kvinna står ännu en kvinna redo att axla ansvaret: I Peetra Magnusson har gruppen ytterligare en erfaren forskningsledare vars kompetens kommit att innebära en betydelsefull tillgång.

– Den första gången jag hörde ryktas om en potentiell rekrytering lät det närmast utopiskt. Idag har jag arbetat med Elisabetta i snart tre år och leder verksamheten då hon är på annan ort. För mig utgör Elisabetta både mentor och vetenskaplig katalysator. Att vara i hennes närmiljö är enormt stimulerande, inte minst i hur hon tacklar forskningens tävlingsinriktade natur med öppenhet och generositet, vilket får oss alla att vilja prestera vårt yttersta.

Nya nätverk

Med sig till Sverige tog Elisabetta Dejana ett yrkesliv av kontakter och kunskap. Över en natt fick forskningsmiljön vid Rudbecklaboratoriet bland annat tillgång till väl etablerade nätverk i Asien. Nya vetenskapliga band knyts i Europa och Nordamerika. På hemmaplan arbetar SciLifeLabs plattformar med att ta italienska laboratorieresultat nästa steg längs vägen mot medicinsk behandling.

– Anslaget som tog mig till Uppsala var oerhört generöst. Därmed ser jag ett ansvar att hjälpa andra på institutionen, vilket vi gör med investeringar i ny teknologi, vetenskapliga forum och utrymme för varje medarbetare att tillvarata sin fulla potential, berättar Elisabetta Dejana.

Nytt miljonanslag från KAW

Anna Dimberg är en av de framgångsrika forskare som bedriver nära samarbete med Elisabetta Dejana. Tillsammans med Magnus Essand och Bengt Westermark erhöll de nyligen 31,5 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i syfte att lägga grunden till en immunterapi mot en aggressiv form av hjärntumörer som vården ännu saknar behandling mot.

– För mig som forskare är det en fantastisk förmån att få ta del av Elisabettas kunskap och nätverk. Det har öppnat internationella dörrar, och flera i min grupp har besökt hennes laboratorium i Italien. I vår kommande studie bidrar Elisabetta med teknik och expertis, och jag är övertygad om våra möjligheter till framgång, säger Anna Dimberg.

Från frontlinje till världsledande

– Att bedriva forskning i två länder kan tidvis vara en krävande uppgift, och visst händer det att jag känner mig utmattad. Å andra sidan hämtar jag energi ur mitt arbete, har ett ovärderligt stöd i min make, och än har ingen trötthet kunnat stå emot studenternas och de yngre forskarnas entusiasm, konstaterar Elisabetta Dejana.

Med drygt fem år kvar vid Uppsala universitet är hennes målbild klar: Att tydliggöra värdet av vetenskapligt samarbete mellan grupper och länder. Fortsätter hon på inslagen bana finns alla möjligheter att lyckas.

– Elisabettas enastående förmåga att knyta samman och generera synergieffekter har varit avgörande för att ta miljön det sista steget från frontlinje till världsledande. En rekrytering av det här slaget är ett stort åtagande, men redan nu kan vi fastslå att den varit otroligt lyckad på alla sätt, säger Karin Forsberg Nilsson.

Magnus Alsne

Elisabetta Dejana i Uppsala


  • Elisabetta Dejana rekryterades till Uppsala universitet år 2014 som professor i experimentell patologi.
  • Rekryteringen möjliggjordes med ekonomiskt stöd från Vetenskapsrådet.
  • Elisabetta Dejana är även Professor of General Pathology vid The Department of Biosciences, University of Milan.
  • Med rekryteringen som sträcker sig över tio år vill Uppsala universitet ytterligare stärka sin kompetens inom vaskulärbiologisk forskning samt skapa ett program för att föra forskning från laboratoriet till klinisk tillämpning.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin