Årets Lilla Polhemspris till Uppsalaalumn

Richard Hedlund som studerat på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik får årets Lilla Polhemspris av Sveriges Ingenjörer.

Richard Hedlund som studerat på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik får årets Lilla Polhemspris av Sveriges Ingenjörer.

Lilla Polhemspriset 2020 går till Uppsalaalumnen Richard Hedlund för hans examensarbete om ett drönarbaserat söksystem vid lavinolyckor. – Det känns väldigt roligt och hedrande att vinna det här priset. Särskilt som det också är teknik som kan användas för att rädda människoliv.


Examensarbetet som prisas av Sveriges Ingenjörer handlar om en lavinsändare-detektor i form av en avancerad radiomottagare som monteras på en drönare. Detektorn kan sedan fånga upp signaler från lavinsändare som begravts i snö och på så sätt undsätta olycksdrabbade.

Richard Hedlund skrev examensarbetet på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Uppsala universitet 2019.

– Många av delarna som ingick i utbildningen kom med i exjobbet vilket var extra roligt. Speciellt elektroniken i form av radiomottagaren, men även mjukvaruutveckling och programmering. Mest tid lade jag på signalbehandlingen.

Livräddande teknik

Idén till det drönarbaserade söksystemet kom från ÅF Digital Solutions i Uppsala, där Richard Hedlund jobbade extra som konsult under utbildningen. Som civilingenjörsstudent på inriktningen inbyggda system passade beskrivningen av exjobbet honom perfekt.

Prototypen består av två ferrit-
antenner, två mjukvarudefinierade
radios (här analog- till digital-
konverterarna), två koax-kablar,
två usb-kablar och en enkortsdator
av märket Odroid. Foto: Privat

– Förutom att det var ett större inbäddat system som skulle tas fram tyckte jag att tillämpningen lät spännande. Det är jättekul om man kan använda teknik på ett bra sätt som kan rädda människoliv i längden, det är väl helt rätt sätt att använda teknik på idag.

Richard Hedlund fick i uppdrag att designa och utrusta radiomottagaren med de tekniska komponenterna, mjukvara och signalbehandling.

– Just att programmera och få mjukvaran att fungera med all den här hårdvaran i radiomottagaren var bland det roligaste med arbetet. Det är ju några steg för att informationen i den analoga signalen i luften ska komma igenom hela radiomottagaren och vidare till drönarens dator. Det var en rolig utmaning.

Stöd från ÅF   

Ett stort stöd under examensarbetet var hans ämnesgranskare på teknisk fysik, Mikael Sternard, liksom handledaren på ÅF, Johan Tenstam. Andra viktiga bollplank var ”ett gäng radiogurus”, Tomas Gustafsson, Eskil Bendz, Daniel Brogren och Karl-Arne Markström, på ÅF:s Solnakontor.

En prototyp hann utvecklas men enligt Richard Hedlund kommer vissa delar behöva förbättras innan det kan bli en helhetslösning, och det är okänt om ÅF tagit arbetet vidare. Idag arbetar han som Embedded Software Engineer på företaget CrossControl AB i Bollnäs.

– Vi tar fram robusta displaydatorer som bland annat sitter i skogs- och jordbruksmaskiner eller finns inom gruv- och marinindustrin. Det handlar om att ta fram mjukvara och applikationer till de här maskinerna, däribland vår egen Linux-distribution, drivrutiner och annan kod till olika mikrokontrollers.

Med utmärkelsen landets bästa examensarbete från Sveriges Ingenjörer följer en prissumma på 50 000 kronor. I prismotiveringen framhålls examensarbetets goda avvägning mellan teori och praktik, samt den goda tillämpningen av modern teknik.

Kopplar av för prispengarna

Vad han ska göra med prispengarna är inte helt bestämt men det blir åtminstone en spa-weekend med sambon.

– Det kan vi behöva, det har varit några intensiva år. När jag skrev exjobbet hade jag en tre-fyra månader gammal flicka hemma. Det var en speciell sits men då var min sambo ett stort stöd, vilket jag är väldigt tacksam för.

Några specifika framtidsdrömmar har han inte; hans nuvarande karriär är den han hade sikte på mot slutet av utbildningen.

– Jag är väldigt nöjd med det jag gör idag, jobbet är väldigt kul och utvecklande. Men kanske startar jag eget i framtiden, om jag får någon bra idé.   

Anneli Björkman

Fakta


Lilla Polhemspriset delas varje år ut av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid civilingenjörsutbildningen. Syftet är att stimulera kvaliteten på examensarbetet i utbildningarna. Inkomna arbeten bedöms efter ingenjörsmässighet och vetenskaplig nivå, men också efter hur de är presenterade. Kreativitet, integration av kunskaper, användbarhet och disposition är några av kriterierna.
Årets pris delas ut av Sveriges Ingenjörer vid ett digitalt evenemang den 11 november, tillsammans med det stora Polhemspriset.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin