Sociala robotar hjälper oss att bryta normer

robot och flicka interagerar.

Katie Winkle forskar om sociala robotar och intresserar sig bland annat för hur robotens utformning och sätt att vara påverkar oss.

Hur kan vi se till att vi bygger robotar som är användbara, pålitliga och bidrar till mänskligt välbefinnande? I UppTalk berättar Katie Winkle, forskare i människa-maskininteraktion, om hur design av sociala robotar kan vara ett verktyg för att skapa säkrare och mer inkluderande sociala robotar till nytta för oss alla.

Se avsnittet: Can social robots help breaking norms and widening stereotypes?

Sociala robotar kan ha olika form och funktion. Med stor sannolikhet använder du själv något robotlikt verktyg i vardagen, kanske i form av Siri, GPS eller Chat GPT. Katie Winkle, biträdande universitetslektor, forskar om sociala robotar och intresserar sig bland annat för hur robotens utformning och sätt att vara påverkar oss.

– Traditionellt sett har de robotar vi tar hjälp av i vardagen, exempelvis Siri, varit utformade som undergivna kvinnliga assistenter som inte verkar reagera även om användaren är otrevlig eller skriker. Roboten svarar lika artigt oavsett. Jag har undersökt hur människor reagerar om roboten inte svarar som förväntat, utan på ett kaxigt, ”bad-ass” sätt, berättar Katie Winkle.

Svara på tre olika vis

I en av Katies tidiga studier gjordes ett test som gick ut på att personer sa något provocerande till roboten, som sedan kunde svara på tre olika vis: artigt, faktabaserat eller aggressivt. Undersökningen öppnade sedan dörren till vidare studier av inkludering inom robotik.

I samtalet berättar Katie Winkle om vilken av de tre personligheterna användarna föredrog och hur hennes intresseområde har breddats. Följ med in i Social Robotics Lab och möt Katie samt robotarna Furhat, Nao och Pepper.

Nina Lund

Social Robotics Lab

Forskarna vid Uppsala Social Robotics Lab strävar vi efter att designa och utveckla robotar som lär sig att interagera socialt med människor och ge fördelar till det samhälle vi lever i, till exempel inom tillämpningsområden som utbildning, e-lärande, hälso- och sjukvård och hjälpmedelsteknik.

UppTalk

UppTalk är en populärvetenskaplig seminarieserie via Zoom där du kan ta del av intressanta samtal med forskare från Uppsala universitet. Samtalen kretsar kring samhällsrelevanta ämnen och sänds live ifrån främst Uppsala universitets Studio Blåsenhus. Alla samtal spelas in och går att ta del av i efterhand via Uppsala universitets YouTube-kanal samt på UppTalks webbsida.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin