Ny behandling kan ge utmattade snabbare väg tillbaka

Jakob Clason van de Leur hoppas att den nya behandlingen kommer leda till bättre mående och snabbare återgång i arbete. Foto: Sandra Gunnarsson
Är vila och avslappningsövningar den bästa behandlingen för patienter som diagnostiserats med utmattningssyndrom? Nej, det tror inte psykolog Jakob Clason van de Leur. Nu får han 4 miljoner för att utvärdera en ny metod som bland annat fokuserar på att patienterna ska hitta tillbaka till sitt sociala liv och återgå i arbete.
Dagen efter disputationen i våras fick Jakob Clason van de Leur veta att han beviljats drygt 4 miljoner för att utvärdera en ny behandlingsmodell för utmattningssyndrom. Han kommer därför kunna jobba vidare på arbetet han startade redan som doktorand, men nu i större skala.
Behandlingen som ska utvärderas bygger på Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Med hjälp av denna terapiform vill man ge patienterna verktyg som hjälper dem att återgå till sociala sammanhang och arbete. Inom terapin arbetar man bland annat med exponering.
− Patienterna får utmana olika typer av rädslor och obehag, träna på att visa sig sårbara och be om hjälp. Det handlar också om att utmana kontrollbehov och perfektionistiska beteenden, säger Jakob Clason van de Leur, forskare i psykologi.
Ett vanligt antagande inom vården är att det är stress och överbelastning som leder till utmattning. Jakob Clason van de Leur menar i stället att det kan vara känslor av kontrollförlust, vanmakt eller ensamhet som ligger bakom symptomen. Terapi som hjälper patienterna att hantera sådana känslor och situationer borde således vara bättre än behandlingar som fokuserar på avslappning.
180 patienter i tre olika grupper
I studien som planeras ska han testa tre olika behandlingar på totalt 180 patienter sjukskrivna för utmattning. Ena gruppen får behandling med den beskrivna ACT-modellen. Andra gruppen ges samma terapi men får även stöd som ska hjälpa dem att återgå till arbete. Tredje gruppen kommer få standardmodellen där man fokuserar på avslappningsövningar. Alla tre behandlingarna är internetbaserade, kommer ledas av psykolog i samarbete med läkare och pågå under 12 veckor.
− Det perfekta resultatet skulle ju vara att vi visar att den här nya modellen med ACT är mer effektiv än den som bara fokuserar på avslappning. Jag hoppas också att vi lyckas visa att en integrerad arbetsintervention faktiskt leder till mer arbetsåtergång.
Är inte 12 veckor kort tid för att behandla utbrändhet?
− Nej, jag tycker inte att det är kort. Det är inte så att man ska vara färdig, frisk eller återställd på tolv veckor. Behandlingen behöver inte fortlöpa under hela sjukdomsförloppet. Utan poängen är att man får strategier, man påbörjar förändringar, man får en plan och sen kan man fortsätta med den på egen hand, säger Jakob Clason van de Leur.
För mycket fokus på vila
Vid sjukskrivning för utmattning är vila vanligtvis nödvändig under den första tiden. Men att vila ofta ges som enda rekommendation är något som Jakob Clason van de Leur vänder sig emot. Han anser inte heller att det är bra att vila för länge.
− Risken är att man inte mår bättre. Jag brukar prata om att man fastnar i en kroppslig ekonomi, ett väldigt mekaniskt plus- och minustänk. Man tänker: Jag ska bara ha relationer som ger mig energi, jag måste tänka på att inte ta ut mig för mycket, säger Jakob Clason van de Leur och fortsätter:
− Alla relationer tar väl per definition energi, om man nu ska använda sig av ett sånt språk. Om man är väldigt fokuserad på att sätta gränser ock spara energi finns en risk att man bli ganska isolerad och ensam.
Forskningsprojektet finansieras av Afa Försäkring och pågår till och med september 2027.
Sandra Gunnarsson