Ger tips på hur åldrande kan bromsas

Porträtt Peter Nordström

Förutom högt blodtryck är rökning och övervikt några av riskfaktorerna för äldre, säger Peter Nordström som installeras som professor i geriatrik 15 november. Foto: Mikael Wallerstedt

Tidig upptäckt av högt blodtryck och skräddarsydda personliga råd om hur man ska förändra sin livsstil, kan få stor betydelse för äldres hälsa. Det visar studier genomförda av Peter Nordström, som installeras som professor i geriatrik vid Uppsala universitet.

Titeln på din föreläsning är Sju sätt att bromsa åldrandet: lärdomar från 7 000 70-åringar. Vad är det för studie du ska prata om?

− Det jag tänkte presentera är resultat från studier som jag gjorde vid Umeå universitet. År 2012 så startade vi hälsoundersökningar för 70-åringar. Vi ville egentligen bara hitta sätt beskriva hur den här gruppen av människor och ta reda på vad de hade för riskfaktorer. Men då visade det sig att de hade jättemånga riskfaktorer. Hela 39 procent hade till exempel högt blodtryck. Så det tog bara ett halvår innan vi bestämde att vi var tvungna att ge någon form av intervention, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och överläkare i geriatrik vid Akademiska sjukhuset.

Vad gjorde ni för intervention?

− De här testerna vi gjorde tog ungefär 3,5 timmar. Och sen fick personerna gå hem med en accelerometer, vilket är som en stegräknare fast mycket mer avancerad. De fick ha den runt midjan i en vecka. Och sen när de kom tillbaka på återbesök hade vi analyserat alla testresultat. Då fick de skräddarsydda personliga råd hur de skulle förändra sin livsstil för att leva bättre och friskare.

Vad gav det för resultat?

− Vi fick ner risken för hjärtinfarkt och stroke med 20 procent, jämfört med andra 70-åringar som inte hade fått den här interventionen.

Vad kan man dra för lärdom av den här studien?

− Den största riskfaktorn bland äldre är högt blodtryck. Men det finns bra mediciner som kan sänka blodtrycket, bara man upptäcker att de lider av högt blodtryck. Det kan vara svårt att få människor att ändra livstidsvanor men det är ju ändå hyfsat lätt att få dem att ta medicin.

Drottning Silvia i mitten, två pristagare på vardera sida, varav Peter Nordström är en. Lokalen är pampig och han har ett diplom i handen.

I våras fick Peter Nordström, (höger) mota ett stipendium för forskningsprojektet med 70-åringarna av Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias stiftelse. Här syns han med en annan pristagare, Dorota Religa, och Drottning Silvia. Foto: FruBerggkvist

Du är geriatriker, något du riktade in dig på tidigt i karriären. Vad var det som fick dig intresserad av äldres sjukdomar?

− Det finns en legendarisk professor i Umeå som fortfarande är verksam som heter Yngve Gustafsson. När jag hade skrivit min tenta i geriatrik så ringde han hem till mina föräldrar och berättade inte bara om resultatet, utan även att det var klart att jag skulle bli geriatriker! Det ska tilläggas att han kände mina föräldrar lite. Men jag ville verkligen skriva bra på den tentan.

Du har redan varit i professor i Umeå sedan 2010 och ska nu bli installerad i Uppsala. Hur känns det?

− Det är det universitet jag helst vill jobba vid i hela Sverige. Förutom att universitetet har väldigt gott rykte så är ju dessutom Uppsala en väldigt vacker stad.

Hur är det att kombinera det akademiska arbetet med det kliniska?

− Det som är bra det är att du får en variation. I morse var jag på möte på universitetet. Sedan har jag suttit i en och en halv timme med anhöriga till en patient och förklarat hur vi tänker och vad den här patienten har för möjligheter framöver. Och det är ju naturligtvis givande interaktioner med andra människor. Den stora nackdelen är ju att tiden inte räcker till.

Sandra Gunnarsson

Fakta

Peter Nordström håller sin installationsföreläsning Sju sätt att bromsa åldrandet: lärdomar från 7 000 70-åringar i Sal IV, Universitetshuset torsdag 14 november, strax efter klockan 9.15.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin