Forskning ska visa hur städer främjar bättre hälsa

människor rör sig i city

Befolkningen i städer har i allmänhet bättre hälsa än personer på landsbygden, och även i städer finns stora hälsoskillnader mellan olika områden. Foto: Getty Images

Skapar eller attraherar städer individer med god hälsa? Det ska undersökas i ett tvärvetenskapligt projekt, som får anslag på 43 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond. Projektet leds av Erik Grönqvist, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper.

Erik Grönqvist porträttbild mörk bakgrund

Erik Grönqvist, professor, Institutionen för medicinska vetenskaper.

I årets stora anslagsomgång delar Riksbankens jubileumsfond ut totalt 77 projekt till en summa av drygt 370 miljoner kronor. De fyra största forskningsprojekten tilldelas totalt 165 miljoner kronor och ett av dem är Erik Grönqvists projekt Skapar eller attraherar städer individer med god hälsa? Kausalitet och selektion i urban hälsa.

I projektet tas ett brett grepp om olika faktorer bakom hälsa, för det har visat sig att hälsa är ojämnt fördelat över det geografiska landskapet.

– Befolkningen i städer har i allmänhet bättre hälsa än personer på landsbygden, och även i städer finns stora hälsoskillnader mellan olika områden. Vår underliggande forskningsfråga är om olika geografiska miljöer skapar eller attraherar friska individer, berättar Erik Grönqvist.

– Vi ska undersöka hur specifika egenskaper i stads- och landsbygdsmiljöer påverkar människors hälsa. Forskningen kommer att ge ny förståelse kring orsaker till geografiska ojämlikheter i hälsa genom att analysera omfattande svenska registerdata med information om hälsoutfall, beteenden, boende och grannskapsegenskaper.

Omfattande observationsdata

I forskningen används omfattande observationsdata och detaljerad geografisk information kombinerat med naturliga experiment för att identifiera orsakssamband mellan individ- och miljöfaktorer och hälsa. Till exempel undersöker forskarna om vissa stadsegenskaper, som tillgång till parker och kollektivtrafik, direkt förbättrar invånarnas hälsa eller om det är friskare människor som väljer att bosätta sig där.

Projektet är tvärvetenskapligt och bygger på samarbete mellan forskare från olika fakulteter. Det är ett samarbete mellan Institutionen för medicinska vetenskaper, Nationalekonomiska institutionen, Institutet för bostads- och urbanforskning, Kulturgeografiska institutionen och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Varför är det här viktig forskning?

– Att individer i städer är friskare och att det finns stora skillnader i hälsa inom städer gäller inte bara i Sverige utan är ett globalt fenomen, och det är viktigt att förstå vad i den lokala miljön som skapar eller attraherar god hälsa. Vår forskning är viktig eftersom den ger kunskap i hur investeringar i urban infrastruktur kan främja hälsa och minska ojämlikheter mellan stad och landsbygd, säger Erik Grönkvist.

Annica Hulth

Anslag från Riksbankens jubileumsfond

I årets stora anslagsomgång delar Riksbankens jubileumsfond ut totalt 77 projekt till en summa av drygt 370 miljoner kronor. Uppsala universitet fick anslag till ett forskningsprogram (43 miljoner kronor), fyra forskningsprojekt (på 3–5 miljoner kronor vardera) och fyra så kallade Sabbatical (på 1, 5–2 miljoner kronor vardera).

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin