Möjligt begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader

porträtt av Mikael Karlsson stående mot en vägg

Docent Mikael Karlsson, lektor i klimatledarskap på Uppsala universitet, och medförfattare till studien. Foto: Tobias Sterner

Det går fortfarande att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C i linje med Parisavtalet om klimatet. Målet förutsätter att vissa länder tar ökat ansvar för klimatarbetet. Det visar en grupp forskare från Uppsala universitet, Stockholms Universitet och Chalmers i en ny studie, publicerad i Nature Communications.

– Vår studie ger hopp inför FN:s toppmöte om klimatet, COP29 i Baku. Det går att klara de internationella klimatmålen, men vi visar att EU och 17 länder då måste skärpa sina mål och styrmedel och inte minst öka finansieringen av klimatinsatser. Det säger docent Mikael Karlsson, lektor i klimatledarskap på Uppsala universitet, och medförfattare till studien.

Studien föreslår en ny indikator – Additional Carbon Accountability – som kvantifierar olika länders ansvar för att minska utsläppen och öka upptaget av koldioxid, utöver att uppnå sina egna mål.

Baseras på olika länders andel

Beräkningen av indikatorn baseras på respektive lands lika andel per capita över tid, av den globala koldioxidbudgeten för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, sett till landets historiska utsläpp och framtida utsläppsmål. Generellt sett har höginkomstländer stora historiska koldioxidskulder medan flera övre medelinkomstländer har höga framtida utsläpp.

Med indikatorn som utgångspunkt bör 18 höginkomstländer (där EU räknas som ett land) och högre medelinkomstländer hållas ansvariga för ökade ambitioner. Fyra av de 18 länderna skulle teoretiskt kunna svara upp mot sitt ansvar med striktare inhemska utsläppsminskningar. 14 av länderna har dock ett större ansvar än de planerade framtida utsläppen, vilket utöver striktare inhemska minskningar innebär att de bör stödja minskade utsläpp eller ökat upptag av koldioxid i andra länder.

USA och Kina har störst ansvar

Störst totalt ansvar har USA och Kina, störst ansvar per capita har Förenade Arabemiraten, Ryssland, Saudiarabien och USA.

För EU gäller det att dels klara unionens mål om minskade utsläpp till 2030 och nettonollutsläpp till 2050, dels att genomföra ytterligare stora utsläppsminskningar och koldioxidupptag både inom och utanför EU.

– Det är hög tid för EU att skärpa både mål och styrmedel inom klimatpolitiken, och att samtidigt öka finansieringen av åtgärder i andra länder. Det budskapet är central för EU att föra fram under COP29, säger medförfattaren Mikael Karlsson, Uppsala universitet.

Publikation

Hahn, T., Morfeldt, J., Höglund, R., Karlsson, M., & Fetzer, I. (2024). Estimating countries’ additional carbon accountability for closing the mitigation gap based on past and future emissions. Nature Communications 15, 9707.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin