Klimatstudenter kritiska till universitets miljöarbete
Uppsala universitet inväntar en miljöutredning för att kunna ta fram en ny treårsplan för hur man ska minska sin miljö- och klimatpåverkan. Att den nya planen väntas komma först nästa höst har fått klimatstudenterna att reagera. De anser att Uppsala universitet bör leva som de lär och sätta tydliga klimatmål, inte skjuta fram miljöarbetet.
Uppsala universitets nuvarande miljöplan är treårig och sträcker sig till årsskiftet. I väntan på en ny treårsplan har man beslutat att tillfälligt revidera den nuvarande. En ny treårsplan väntas börja gälla först 2026.
Att det blir ett års glapp mellan treårsplanerna har fått Klimatstudenterna att reagera. Asta Dahlqvist som är ordförande i Klimatstudenterna Uppsala tycker inte att Uppsala universitet lagt tillräckligt med resurser på miljöarbetet.
− Miljöplanen måste uppdateras vart tredje år. I år var det dags, men då har man i stället skjutit upp förnyandet för att ersätta den med en tillfällig ettårsplan som kommer vara baserad på den förra med några små redigeringar. Det behövs omfattande redigeringar för att universitet ska minska sina utsläpp, säger Asta Dahlqvist.
Hon ställer sig också kritisk till att klimatstudenterna och andra aktörer inte får kommentera på planen eftersom den är tillfällig och inte skickas ut på remiss.
Klimatstudenterna har i sin tur tagit fram och presenterat en egen plan för hur universitet bör arbeta för att minska sina utsläpp. Där föreslår de till exempel att resor som tar under 24 timmar ska göras med tåg och att universitet endast ska köpa in växtbaserad kost.
− Vi befinner oss i en klimatkris, därför är vårt mantra ”lev som ni lär”. Kunskapen finns och lärs ut på universitetet. De utbildar framtidens ledare och beslutsfattare. Men de kan inte ens sätta betydelsefulla mål för att minska sina egna utsläpp. Varför ska då andra bry sig?
Inväntar ny miljöutredning 2025
Miljöchef Annika Sundås Larsson anser inte att miljöarbetet skjutits upp eftersom man ändå kommer revidera den befintliga planen. Anledningen till att man inte kommer med en ny treårsplan är bland annat att man inväntar en miljöutredning som ska göras 2025.
− Miljöutredningen kommer sedan ligga till grund för hur vi ska jobba tre år framåt. Hade vi gjort en ny treårsplan i år hade vi behövt bygga den på en gammal miljöutredning, säger Annika Sundås Larsson.
Anledningen till att man inte valt att skicka ut den tillfälliga planen på remiss är att man vill spara resurser. Det tar mycket tid både för de som ska svara och de som ska sammanställa svaren, menar Annika Sundås Larsson.
− Det är bättre att lägga det krutet på den kommande treårsplanen. När vi tar fram den kommer vi ha ett vanligt remissförfarande. Den reviderade planen kommer att fastställa av rektor och som alltid finns det studentrepresentation i beredningen av och vid rektors beslut.
Ett av klimatstudenternas förslag är att universitet endast ska köpa in växtbaserad kost. Hur ser du på det förslaget?
− Det finns redan nu avdelningar och institutioner som har egna policys kring växtbaserad kost vilket vi uppmuntrar och är glada att se. Idag finns det ingen övergripande policy men på medarbetaringången finns miljötips för bland annat catering och matbeställningar. Vi får se vad utredningen kommer fram till att vi bör satsa på för att göra störst skillnad i vårt klimatavtryck.
Sandra Gunnarsson