Regeringen satsar stort på forskning och innovation

porträtt av Anders Hagfeldt

Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet gläds åt regeringens satsning på forskning och innovation. Foto: Mikael Wallerstedt

Regeringen presenterade den 12 december en av de största satsningarna på forskning och innovation någonsin. Anslagen till forskning och utveckling ska öka med totalt 6,5 miljarder kronor.
– Vi är glada för den här storsatsningen. Mycket går hand i hand med vad vi vid universitet tycker, säger Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.

I den nya forsknings- och innovationspropositionen Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta ingår en satsning på excellens – med anslag riktade till spetsforskning och de allra bästa forskarna.

Dessutom ingår satsningar på såväl grundforskning och fri forskning, som på viktiga nationella forskningsinfrastrukturer som SciLifeLab, MaxIV och ESS. Propositionen lägger stor vikt vid EU-samarbeten och internationalisering för att stärka Sveriges tillväxt.

Satsningar på innovation

I propositionen ingår även satsningar på innovation och kommersialisering. Här ligger Sverige i framkant inom EU och regeringen vill satsa på att fortsatt stärka innovationssystemet.

– Det verkar som de också har förstått att grundforskning är en förutsättning för innovation och tillämpningar, kommenterar Anders Hagfeldt.

Utgångspunkten för satsningarna är excellens, internationalisering och innovation. Målet är att Sverige ska vara ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling.

Excellenskluster för banbrytande teknik

Till exempel planeras excellenskluster för banbrytande teknik och en särskild satsning på AI. Här ingår också satsningar på life science och hälsa, samt anslag till praktiknära forskning om brottslighet, socialtjänst och skola.

Hur kommer det här att påverka Uppsala universitet?

Jag har inte hunnit detaljstudera propositionen och jag har ännu inte sett några siffror. Men det är glädjande med satsningen på områden där vi är starka, till exempel batterier och materialforskning. Det ingår också satsningar på angelägna samhällsutmaningar, som forskning om skola och läsande, kriminalitet, medicin och hälsa. Den aviserade energiforskningspropositionen är vi självklart nyfikna på, säger Anders Hagfeldt.

Är det något ni önskar ytterligare?
Vi är jätteglada över den här satsningen men hade önskat att en större andel av anslaget skulle ha gått direkt till lärosätena. Vi hoppas att regeringen avhåller sig från en alltför hög grad av detaljstyrning.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin