Internationellt projekt om sociala robotar och barns psykiska hälsa
Hallå där, Ginevra Castellano, professor i intelligenta interaktiva system och föreståndare för Uppsala Social Robotics Lab, som koordinerar ett nytt internationellt projekt, ”Mätning av barns välbefinnande och psykiska hälsa med sociala robotar”(MICRO).
Projektet har fått drygt 17 miljoner kronor inom utlysningen CHANSE-NORFACE ”Ökat välbefinnande för framtiden”, där Uppsala universitets del finansieras med drygt 5,7 miljoner kronor av Vetenskapsrådet och Forte.
Vad handlar det här projektet om och vad är det ni vill uppnå?
– Syftet med projektet är att öka kunskapen om hur språkliga förmågor och förmågan att framgångsrikt delta i sociala interaktioner påverkar barns välbefinnande och psykiska hälsa. För att uppnå det kommer vi att utforska användningen av sociala robotar som nya verktyg för att mäta barns välbefinnande och psykiska hälsa i en undervisningsmiljö. Det här kommer att göras med särskilt fokus på utsatta grupper som är potentiella mål för förebyggande insatser, till exempel barn med språkutvecklingsstörning och flyktingbarn.
Hur är det möjligt att mäta barns välbefinnande och psykiska hälsa med sociala robotar - kan robotar verkligen göra det?
– Vi kommer att använda redan existerande validerade frågeformulär för välbefinnande och psykisk hälsa som kommer att administreras av en social robot. Sedan kommer vi också att utveckla nya metoder för att mäta välbefinnande genom att analysera beteenden som uppstår i interaktioner mellan barn och robotar.
Du är vetenskaplig koordinator för det här projektet där även två andra Uppsalaforskare ingår - hur kommer ni att arbeta tillsammans?
– Jag kommer att övervaka samarbetet mellan konsortiemedlemmarna vid University of Cambridge, ETH Zurich och Bielefeld University, samt andra intressenter som BRIS och UNESCO. Sen ska mina kollegor Georgina Warner vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och Gustaf Gredebäck vid institutionen för psykologi vara bihandledare för en doktorand jag ska anställa för projektet. Vi kommer också att anställa och gemensamt handleda en postdoktor under Georgina Warners ledning.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag ser mest fram emot de tvärvetenskapliga samarbetena med ett fantastiskt team med expertis inom social robotik, barnpsykiatri, utvecklingspsykologi och folkhälsa. Och att arbeta för att skapa positiva effekter för utsatta barn genom att ta itu med en så viktig samhällsutmaning som psykisk hälsa.
Anneli Björkman
Fakta om MICRO
Projektet ”Mätning av barns välbefinnande och psykiska hälsa med sociala robotar”(MICRO) har beviljats anslag inom utlysningen CHANSE-NORFACE “Ökat välbefinnande för framtiden”. I det internationella projektet ingår följande samarbetspartners: Uppsala universitet, ETH Zurich, Bielefeld University och University of Cambridge. Den totala finansieringen för projektet är EUR 1 499 281 euro, varav EUR 497 055 utgörs av anslag till Uppsala universitet från Vetenskapsrådet och Forte.