Demokratiträning genom lajv studeras i EU-projekt

Människor vid ett tält

Forskarnas drivkraft är att ta reda på vad det är för mekanismer som gör att rollspel fungerar för att lära sig demokratiska processer. På bilden syns ett lajv för barn producerat av Europe4Youth.

Levande rollspel – så kallade lajv – kan vara ett sätt att stärka demokratiska färdigheter. Nu ska kunskapen om levande rollspel fördjupas i ett internationellt Horizon-projekt som koordineras från Uppsala universitet.

porträtt av Annika Waern

Annika Waern, professor vid institutionen för informatik och media. Foto: Mikael Wallerstedt

Levande rollspel startade som en gräsrotsrörelse men har växt till något mycket större. Idag arrangeras lajv av exempelvis frivilligorganisationer, museer, science centers och kyrkor i hela Europa. De förekommer både i verkliga livet och online och handlar ofta om aktuella samhällsfrågor.

– Lajv har en förmåga att stärka det demokratiska deltagandet, dels genom att träna demokratiska färdigheter, som att organisera ett möte, och dels genom att främja värderingar som lika deltagande, att lyssna och turtagning. Förmågor och värderingar som är viktiga för att bygga en demokratisk dialog, säger Annika Waern.

Hon är professor vid institutionen för informatik och media på Uppsala universitet och vetenskaplig koordinator för projektet Larprocracy.

Forskarnas drivkraft är att ta reda på vad det är för mekanismer som gör att rollspel fungerar för att lära sig demokratiska processer.

Beredda att lyssna

Ett spår är att utforska konceptet ”deliberation”, som innebär att deltagare ska förklara sina ståndpunkter och argument men också vara beredda att lyssna och försöka förstå.

– Det utgår från statsvetenskapliga teorier och vi ska se hur relevanta de är för forskning och utveckling inom lajv, säger Annika Waern.

några människor som står mittemot varandra med hjälmar och tillhyggen

Deltagande konstprojekt producerat av ZU-Uk, en av flera partners i Horizon-projektet.

Projektet kommer också att innehålla etnografiska studier som undersöker hur lajv-festivaler organiseras. I dessa studier har man ett mer öppet perspektiv. Andra aktiviteter inom projektet utforskar hur man underlättar för människor från marginaliserade bakgrunder att göra sina röster hörda i det offentliga rummet. Här arbetar man bland annat med ett konstnärskollektiv i Storbritannien.

– Projektet innehåller allt från intervjuer och enkätundersökningar till etnografiska undersökningar och konstinstallationer. En poäng med Horizon-projekt är att vi kan arbeta väldigt brett. Det går att ha ett tematiskt fokus och använda en bredd av metoder, säger Annika Waern.

Många olika parter

Projektet omfattar sju partners. En del av projektets evenemang planeras till mindre säkra områden, där man förväntar sig mer motstånd (till exempel i Brasilien och Polen).

– I rörelsen finns ett starkt engagemang för politiska frågor. Nordiska organisationer har till exempel kontakt med liknande organisationer i Belarus och på Västbanken. I den nordiska traditionen finns stor erfarenhet av att göra rollspel om aktuella frågor och om att ”spela för att förlora”, att även våga sätta sig i situationer som är svåra och jobbiga, säger Annika Waern.

– Det vi ska undersöka är: Hur får man en fungerande dialog? Hur kan man prata med varandra trots olika behov? Deliberation handlar om förmågan att lyssna och att skapa ett samspel.

Till nytta i utbildning

Forskarna ska också undersöka inom vilka områden lajv kan komma till nytta – till exempel i utbildningar, på museer, i sociala medier eller i spelutveckling. Projektet ska pågå i tre år och i mars planeras det första mötet i Uppsala.

– Uppsala universitet är inte bara koordinator utan också största partner, med tre olika institutioner involverade. Den interna diskussionen har varit viktig för att få detta att fungera, säger Annika Waern.

Totalt finansieras projektet med ett anslag på 33 miljoner kronor från EU Horizon. Forskarna vid Uppsala universitet får 10 miljoner kronor under tre år.

Annica Hulth

Projektet Larpocracy

  • Horizon-projektet “Larpocracy: Developing Spaces for Deliberation and Democratic Skills Through Role-playing” ska pågå från januari 2025 till december 2027.
  • Koordineras av Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet. Dessutom deltar forskare vid Institutionen för speldesign och Statsvetenskapliga institutionen.
  • Konsortiet består av Uppsala universitet, University of Greenwich, Tampere University, EU-organisationen Europe4Youth samt spelföretagen ZU-UK, företaget LARPifiers AMKE och Chaos League.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin