”Nyliberala förändringar skapar tuffa miljöer”

Forskarprofilen

Michał Zawadzki står vid trätrappan i Nya Ångström.

”Universiteten som organisationer borde vara ett ställe där vi kan känna oss säkra, ägna oss åt forskning och lära studenterna kritiskt tänkande”, säger Michał Zawadzki. Foto: Mikael Wallerstedt

Arbetsklimatet inom universitet och högskolor har förändrats dramatiskt under de senaste åren, med ökad konkurrens om forskningsanslag och hårdare press på forskare att meritera sig. Det visar Michał Zawadzkis forskning vid polska och svenska universitet.

Michał Zawadzki är universitetslektor vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik. Han forskar om så kallade neoliberala reformer inom högre utbildning, tillsammans med Tommy Jensen, forskare vid Företagsekonomiska institutionen (Stockholm Business School) på Stockholms universitet.

– Med neoliberal menar vi det särskilda sätt att tänka om verkligheten där allt definieras i ekonomiska termer – även forskning och utbildning vid ett universitet. Allt behöver marknadsföras och akademiker tävlar med varandra om begränsade resurser.

Det här påverkar arbetsmiljön i negativ riktning, menar Michal, som har studerat situationen både i sitt tidigare hemland Polen och i Sverige.

Michał Zawadzki sitter vid sitt skrivbord och samtalar med en kollega.

Sedan flera år tillbaka jobbar Michał Zawadzki på Uppsala universitet, som biträdande professor i industriell ekonomi. Foto: Mikael Wallerstedt

– Vi menar att dessa nyliberala förändringar skapar tuffa miljöer för akademiker som kanske inte är direkt relaterade till mobbning, men som möjliggör den typen av beteenden.

Intervjuat forskare i Polen

I en studie har han intervjuat 36 unga forskare vid universitet i Polen, ett land som relativt nyligen gått över till marknadsekonomi. Hur påverkade nyliberala reformer akademiska arbetsplatser?

Som exempel nämner han kraven på att akademiker publicerar sig i topprankade tidskrifter, drar in mycket forskningsanslag och undervisar studenter på ett företagsmässigt sätt så att de har större chans att få jobb.

– Det största intrycket från studien är att polska yngre akademiker faktiskt tror att nyliberala reformer kommer att medföra positiva förändringar på deras arbetsplatser. De personer vi intervjuade tycker att dessa förändringar är bra för universitetet och att meritokratin kommer att göra att unga forskare behandlas lika, berättar han.

Superstjärnorna stannar kvar

I intervjuerna mötte han synsättet att det är personer som inte gör någonting, som är lata, som kommer att få sparken. Och att bara superstjärnorna och de som verkligen arbetar hårt får stanna kvar i den akademiska världen.

Porträttbild på Michał Zawadzkis som sitter i en soffa.

Michał Zawadzkis huvudsakliga oro är att nyliberalismen och kapitalismen är så kraftfulla ideologier att de gör människor moraliskt blinda. Foto: Mikael Wallerstedt

– Det finns en hel del myter och ideologier i våra intervjupersoners huvuden. De tror att problemen beror på något som hände tidigare i den polska akademin, som vi definierar som feodalism. Våra respondenter tror att liberala förändringar är en lösning på den situationen. Enligt deras åsikter borde gamla professorer lämna universiteten och ge plats till dem som arbetar riktigt hårt.

Blir moraliskt blinda

Michał Zawadzkis huvudsakliga oro är att nyliberalismen och kapitalismen är så kraftfulla ideologier att de gör människor moraliskt blinda. De ser vad som händer på arbetsplatsen, men reflekterar inte över hur de borde behandla en annan människa. De tror att om de konkurrerar med varandra så är det ett rättvist spel. Men så är det inte alltid, konstaterar Michal Zawadzkis.

– I den nyliberala akademiska världen används mobbning som ett verktyg för att eliminera andra och det uppfattas ofta inte som något fel. Akademiska superstjärnor kan eliminera sina kollegor från universitetet, och tyvärr rättfärdigas det ofta eftersom de publicerat många ”utmärkta” artiklar i topprankade tidskrifter eller fått mycket forskningsanslag. Även om de är översittare definieras deras handlingar som moraliskt neutrala eftersom de tillfört mycket pengar till universitetet.

Mobbing vid universitet

En annan studie handlar om hans egna upplevelser av mobbing vid ett europeiskt universitet. Det är en så kallad autoetnografi, som beskriver hur han bevittnade mobbing av en kollega. Det som till sist blev en lösning var att berätta, bli en ”visselblåsare”.

– Det var väldigt svårt men jag började prata med min vän Tommy Jensen, den andra författaren till artikeln. Som vi skriver i artikeln är detta egentligen inte något som behöver döljas. Men det var först efter att jag började prata med honom om vad som hade hänt som jag fick mod att berätta och anmäla mobbingen. Ett av de mest viktiga resultaten av vår forskning är att det är viktigt att hitta en vän som du kan tala med.

En ö av glädje

Det slutade med att han bytte arbete och sedan flera år tillbaka jobbar han på Uppsala universitet, som biträdande professor i industriell ekonomi. Han beskriver sin institution som ”en ö av lycka” och det är just den typen av arbetsklimat han strävar efter.

– Universiteten som organisationer borde vara ett ställe där vi kan känna oss säkra, ägna oss åt forskning, lära studenterna kritiskt tänkande och så vidare.

Förutom kritiskt tänkande vill han också implementera en ”kärleksfull pedagogik” på ingenjörsutbildningen. Det är ett annat spår i hans forskning och något han jobbar med som lärare.

– Jag tycker att management- och ingenjörsstudenterna borde få möjlighet att uppleva goda värderingar som kärlek, ansvar och samhörighet i klassrummet. Och inte nödvändigtvis bara hur man blir en kompetent entreprenör.

Annica Hulth

Fakta: Michał Zawadzki

Titel: Universitetslektor vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik.

På fritiden: Spelar trummor.

Reser gärna: I fantasin.

Favoriträtt: Böcker.

Om jag inte hade blivit forskare: Skulle jag ge snabbare svar på enkla frågor under familjemiddagar.

Dold talang: Jag är bra på att städa badrum (det gör jag varje helg hemma, det gör mig väldigt stolt och mindre alienerad).

Inspireras av: Hermann Hesses liv och gärning.

Bästa film jag sett: "The Song Remains the Same" and "Becoming Led Zeppelin".

Senaste bok jag läst: "This Life: Why Mortality Makes Us Free" av Martin Hägglund.

Publikationer

  • Contextualizing capitalism in academia: How capitalist and feudalist organizing principles reinforce each other at Polish universities av Tommy Jensen och Michał Zawadzki. Publicerad i Organization, 2023.
  • Bullying and the neoliberal university: A co-authored autoethnography av Michał Zawadzki och Tommy Jensen. Publicerad i Management Learning, 2020.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin