Hotet från myggorna

Den asiatiska tigermyggan finns ännu inte Sverige men den kan vara bärare av både denguefeber eller chikungunya. Foto: Getty Images
FORSKARPODDEN. Globaliseringen och klimatförändringarna har gjort att nya myggarter har etablerar sig i Europa och med dem har vi fått hit tropiska sjukdomar som de kan bära på. Enligt forskarna är det bara en tidsfråga innan vi kan ha utbrott av till exempel nilfeber i Sverige.

Jenny Hesson, forskare i arbovirologi, vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi. Foto: Mikael Wallerstedt
Lyssna på avsnittet: Hotet från myggorna
– Vi har flera myggarter som har förmågan att sprida virus som vi ännu inte har. Men myggarterna finns här så att alla förutsättningar finns redan, berättar Jenny Hesson, forskare i arbovirologi, vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi i Forskarpodden.
Hon leder ett forskningsprojekt som fokuserar på myggburna virus i tempererade områden, däribland Sverige. En viktig pusselbit är att förstå hur virusen klarar av det kallare klimat som råder här framför allt om vintern.
Ett virus som de flesta bedömare anser kan nå Sverige inom en snar framtid är det som orsakar nilfeber, även kallat West Nilefeber. Idag sker utbrott i södra och centrala Europa.
– Det viruset har klättrat norrut i Europa och vi har de myggarter som kan sprida viruset. Vi har också de fåglar som bär på viruset i naturen. Just det här viruset är det fåglar som bär på och myggor som för det, både mellan fåglar, och till oss människor. Alla de arterna har vi redan här som en naturlig del av den svenska faunan, berättar Jenny Hesson.
Viruset kan ta sig in i hjärnan
De allra flesta som drabbas av nilfeber får feber som går över av sig själv. Men hos en del tar sig viruset in i hjärnan och orsakar hjärnhinneinflammation som i värsta fall kan vara dödlig.
Andra tropiska sjukdomar som forskarna anser att vi behöver hålla koll på är bland andra denguefeber och chikungunya som också är på frammarsch norrut.
– De sprids av andra myggarter som vi inte har än här i Sverige. Just för Sveriges del är väl de lite längre ned på listan över risker. Men myggorna som sprider de här virusen klättrar norrut i Europa. Man kan ha hört talas om den asiatiska tigermyggan Aedes albopictus. Den är numera etablerad i centrala och norra Tyskland. Så allting rör på sig, säger Jenny Hesson.
Att asiatiska tigermyggor finns i ett område är inte detsamma som att de är infekterade med virus. Däremot skulle lokala utbrott av denguefeber eller chikungunya kunna ske om en människa som smittats utomlands blir stucken av en tigermygga som sedan kan föra smittan vidare. Det här sker redan idag i Medelhavsområdet.
Åsa Malmberg
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?