Skolelever bjuds in att bidra till klimatforskning

Illustration av två ungdomar som intervjuar en vuxen person på en skolgård.

I medborgarforskningsprojektet Kallt och svettigt bjuds 250 skolklasser in att bidra till Uppsala universitets forskning. Bild: Phosworks

Under läsåret 2025–2026 bjuds skolelever från hela Sverige in att bidra till Uppsala universitets klimatforskning genom medborgarforskningsprojektet Kallt och svettigt. Eleverna kommer under ett års tid att mäta temperaturer och intervjua vuxna i sin närhet om hur de upplever temperaturen. Totalt 250 skolklasser kommer att kunna bidra till projektet.

Gabriele Messori, professor

Gabriele Messori ser fram emot att ta del av elevernas mätningar och intervjuer. Foto: Mikael Wallerstedt

Kallt och svettigt är ett medborgarforskningsprojekt som vill undersöka hur människor i Sverige upplever utomhustemperaturer där de bor och hur temperaturerna varierar mellan närliggande områden. Under ett års tid kommer mellanstadie- och högstadieklasser runt om i hela Sverige att kunna vara med och hjälpa forskare från Uppsala universitet med att mäta temperaturen utomhus och intervjua människor.

Gabriele Messori, professor vid Institutionen för geovetenskaper, forskar på extremt väder och är föreståndare för Svenskt centrum för extrema klimathändelser (climes). Han är, tillsammans med Elena Raffetti, involverad som forskare i projektet och ser fram emot att ta del av elevernas mätningar och intervjuer.

– Vi har begränsad kunskap om hur människor i Sverige upplever utomhustemperaturer i vardagen och hur detta påverkas av den byggda miljön. Elevernas datainsamling i Kallt och svettigt kommer att ge oss unika insikter i detta, säger Gabriele Messori.

Eleverna får möjlighet att bedriva forskning på riktigt

Kallt och svettigt är det fjärde medborgarforskningsprojektet som Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten anordnar. Tidigare år har skolelever bidragit till forskning inom energiframställning, radioaktiv strålning och vattenkvalitetsförändringar.

Sami Vihriälä, projektledare vid Kansliet för teknik och naturvetenskap, arbetar med skolsamverkan och håller i massexperimentet.

– Medborgarforskning är ett spännande format där icke-experter kan bjudas in till att bedriva forskning på riktigt. Den som deltar får en inblick i hur forskning bedrivs och vi som universitet får en unik källa till kunskapsinhämtning inom ett visst område. Det är extra kul att kunna erbjuda 250 skolklasser i landet till denna möjlighet, säger Sami Vihriälä.

Nina Lund

Anmälan till projektet

Lärare på mellan- eller högstadiet är varmt välkomna att anmäla sin klass till projektet Kallt och svettigt.

Anmälan och mer information om projektet

Massexperiment/medborgarforskning/citizen science

Massexperimentet är ett exempel på medborgarforskning – citizen science – ett snabbt växande fenomen där icke-forskare medverkar i forskning genom samarbete med professionella forskare. Detta är ett spännande sätt att få förståelse för forskning generellt bland allmänheten men samtidigt höja medvetenheten/kunskapen inom ett visst stoffområde för en bestämd målgrupp. Dessutom kan massexperiment ge direkt stöd till forskningen genom att kunna fånga in stora mängder med data på kort tid.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin