Vulkaners olika personlighet

I mars 2021 fick vulkanen Fagradsfjall på Island ett utbrott. Det blev en stor turistattraktion. Foto: Getty Images
FORSKARPODDEN. Vulkaner kan vara fascinerande men även orsaka död och förödelse. Därför är det viktigt att förstå hur de fungerar och känna till olika vulkaners beteenden. Steffi Burchardt, professor i tektonik, reser till gamla magmakammare för att studera dem.

Steffi Burchardt, professor i tektonik. Foto: Sandra Gunnarsson
Lyssna på avsnittet: Vulkaners olika personlighet
Att observera det inre av en aktiv vulkan har hittills aldrig låtit sig göras. I sin forskning har Steffi Burchardt istället specialiserat sig på att studera magmakammare hos döda vulkaner.
– Oftast ser man bara en del av magmakammaren och väldigt ofta kan man inte direkt hitta det stället där man kan lägga fingret på och säga: det här var källan till ett utbrott. Men för några år sedan hittade min doktorand och jag en sådan magmakammare. Vi blev enormt exalterade över det, berättar Steffi Burchardt i Forskarpodden.
Taket hade kollapsat
Upptäckten skedde på Island. I ett mörkgrått berg hade en tydligt avgränsad beigerosa bergart, en granit, trängt in. Det var magma som stelnat i en magmakammare. Under de tusentals år som nedkylningen tagit hade den haft tid att bilda stora kristaller. Taket av magmakammaren såg däremot helt annorlunda ut. På ett ställe hade det kollapsat och en gång gick upp till det gråa berget.
– Vi klättrade dit och tog stenprover. Inne i gången och ju högre upp man kom såg man att berget förändrade sin textur. Det var fortfarande samma sammansättning som inne i magmakammaren, men kristallkornen var mycket, mycket mindre. Det var också uppspruckna och fragmenterade. Så man kunde verkligen se att det förändrades från en bergart som hade haft lång tid att stelna till någonting som hade gått igenom något väldigt våldsamt, förklarar Steffi Burchardt.
Aska slungades ut
Utbrottet hade varit explosivt och aska slungats ut med stor kraft eftersom magman haft en sammansättning som gjorde den trögflytande.
Vilken sorts utbrott det blir skiljer sig från vulkan till och vulkan och kan även variera från utbrott till utbrott. Att förstå hur magman tar sig till magmakammaren och vad som händer med den där kan ge viktig kunskap till vad som är att vänta. För vulkanutbrott kan ha allvarliga konsekvenser långt ifrån där de sker. De kan orsaka tsunamier och om stora mängderna aska och svavelgaser slungas ut i atmosfären kan det kyla ned hela jorden och orsaka missväxt. Det finns till och med teorier om att den isländska vulkanen Lakis enorma utbrott 1783 kan ha triggat igång den franska revolutionen, berättar Steffi Burchardt.
Åsa Malmberg
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?