Miljökemikalier ett okänt hot – hon vill lösa trippelkrisen

Joelle Rüegg i labbet

Fokus i Joëlle Rüeggs forskning är hur arvsmassan påverkas av miljökemikalier. Foto: Tobias Sterner

Många kemikalier har allvarliga konsekvenser för miljö och hälsa. Joëlle Rüegg, professor vid Institutionen för organismbiologi arbetar för att öka kunskapen om de ämnen vi släpper ut i naturen.

Vid sidan av klimatförändringar och minskande biologisk mångfald släpps årligen tusentals kemikalier ut i miljön. Joëlle Rüegg, professor vid Institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet, talar om en trippelkris.

– Studier visar att kemikalieutsläppen är en minst lika stor risk för miljö och hälsa som klimatförändringar, men man pratar inte lika mycket om det, säger hon.

Fokus i Joëlle Rüeggs forskning är hur arvsmassan påverkas av miljökemikalier. Här rör det sig inte om mutationer, utan om förändringar i den större strukturen hos DNA. Men precis som mutationer kan dessa nedärvas.

– Vi har sett på studier av fiskar att kemikalier ger effekter flera generationer framåt. Även hos fiskar som inte har exponerats direkt är arvsmassan förändrad, säger Joëlle Rüegg.

Saknas mycket kunskap

I dag saknas mycket kunskap om kemikaliernas långsiktiga effekter. En viktig aspekt på Joëlle Rüeggs forskning är därför att ta fram utvärderingsmetoder för att kunna göra mer omfattande tester innan nya kemikalier introduceras på marknaden.

– I Europa har vi än så länge den bästa lagstiftningen för kontroll av kemikalier men också här finns mycket utrymme för förbättring, säger Joëlle Rüegg.

Joelle Rüegg tittar i ett mikroskop

"Man har bland annat kunnat konstatera att exponering för vissa PFAS-ämnen under graviditet kan länkas till lägre IQ hos barn", säger Joëlle Rüegg. Foto: Tobias Sterner

Ett av de mest kända, aktuella exemplen är ämnesgruppen PFAS. De här onedbrytbara kemikalierna används vid tillverkning av åtskilliga vardagsprodukter, som funktionskläder, teflonpannor och medicinkapslar.

– Man har bland annat kunnat konstatera att exponering för vissa PFAS-ämnen under graviditet kan länkas till lägre IQ hos barn, säger Joëlle Rüegg.

Framställning av batterier

Också i samband med vad som kallas den gröna omställningen släpps det ut ämnen som vi egentligen inte vet så mycket om, berättar hon, exempelvis vid framställning av mer klimatvänliga batterier.

– Det här är en konflikt. Vi måste ju göra något åt klimatet men när utvecklingen av ny teknologi går rekordsnabbt skapar man lätt nya problem, säger Joëlle Rüegg.

Därför välkomnar hon den samverkan som möjliggörs inom styrkeområdet Evolution och biodiversitet i en föränderlig värld.

– Min forskning tittar framför allt på effekter av kemikalieutsläpp. Men det finns ju fler bitar i hur människan bidrar till snabba förändringar och vi vill förstå hur de här bitarna påverkar varandra, säger Joëlle Rüegg.

Sigrid Asker

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin