Han tog snabbspåret till doktorshatt och läkartitel

Muataz Lafta disputerade den 21 mars, blev klar med AT-utbildningen den 11 april och promoveras den 23 maj. Foto: Tobias Sterner
Muataz Lafta hade siktet inställt på läkarutbildningen redan som barn och väl i Uppsala kändes det självklart att också satsa på forskning. Våren 2025 kom han i mål både med läkarutbildningen och doktorsavhandlingen. På fredag promoveras han i universitetsaulan vid Uppsala universitet.
Hur känns det att promoveras på fredag?
– Det känns stort! Det är en unik dag, som man bara upplever en gång i sitt liv om man inte disputerar fler gånger, men det har jag inga planer på. Jag vill hellre fördjupa mig inom det som jag har påbörjat, så jag håller mig till medicin och hjärnan. Det är min stora passion.
Du är bara 26 år och har redan slutfört läkarutbildningen, AT-tjänstgöringen och att disputera. Hur har du hunnit med allt?
– Det har gått bättre än väntat måste jag erkänna. Jag har gjort så mycket under de här åren, men jag har lärt mig under åren att kombinera olika saker och vara disciplinerad och effektiv. Jag reflekterar ständigt och utvärderar, och det som funkar fortsätter jag med. Det som kan göras bättre försöker jag alltid skruva till.
Du kom till Sverige från Irak som 13-åring, bodde några år i Eskilstuna och flyttade till Uppsala som läkarstudent. Hur kom det sig att du började forska?
– Jag visste inte vad det innebar att vara forskare. Jag har ingen läkare eller forskare i min familj men som person är jag väldigt nyfiken och har alltid velat bli läkare i alla år. När jag kom till Uppsala hade jag uppfyllt min barndomsdröm och det kändes lite tomt där i början. Jag tänkte, vad ska jag göra härnäst?
– Jag som person är ganska måldriven och vill ha någonting att sikta mot hela tiden, så jag började utforska miljön. De flesta av våra föreläsare på universitetet är involverade i forskning på ett eller annat sätt, och försöker locka studenter som är nyfikna. Jag ville testa och se om det var något för mig.
Via sommarforskarskolan kom du igång med forskningen redan under utbildningen. Hur kom det sig att det blev just hjärnan?
– Jag bestämde mig till att bli kirurg och har ett intresse för hjärnor så jag ville forska om någonting som ligger i linje med mitt kliniska intresse. Jag hörde av mig till neurokirurgen på Akademiska redan på termin två men de hade inga projekt för mig, så jag började i en annan grupp inom hjärnforskning på BMC.
– Under sista året på läkarprogrammet blev jag antagen till EDUU-programmet, Early Doctorate, vid Uppsala universitet och kombinerade studierna på läkarprogrammet med halvtidsforskning. Sedan fortsatte jag att forska under AT-utbildningen i två och ett halvt år. Men det gick faktiskt lite fortare i mitt fall, för jag har jobbat nästan all min lediga tid.
Du disputerade den 21 mars, blev klar med AT-utbildningen den 11 april och promoveras den 23 maj. Vad blir nästa steg?
– Jag vill bli neurokirurg och vill fortsätta med min kliniska bana och att forska. Nästa steg är att meritera mig för docentur och sedan fortsätta mot professur förhoppningsvis. Jag skulle gärna fortsätta i Uppsala, men vissa saker kan man inte påverka, som att det råder anställningsstopp på Akademiska sjukhuset. Så jag ska faktiskt börja jobba i Linköping på deras neurokirurgiska klinik, efter att min anställning här tar slut.
Annica Hulth