Hållbar konsumtion – hur gör man?

Det är svårt att påverka konsumenters beteenden i en mer hållbar riktning och guida dem rätt i butiken, visar forskningen. Foto Getty Images
FORSKARPODDEN. Att vara konsument är idag svårare än någonsin, med globala utmaningar som antibiotikaresistens och klimatförändringar att ta hänsyn till. Många konsumenter flyr sitt ansvar. Men det finns sätt att få fler att inse sin handlingskraft och fatta mer hållbara köpbeslut, berättar Anna-Carin Nordvall, professor i företagsekonomi.

Anna-Carin Nordvall är professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet. Foto: Daniel Olsson
Anna-Carin Nordvall är professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet. Med en bakgrund inom psykologi forskar honom om beslutsfattande och konsumentbeteenden.
Det är svårt att påverka konsumenters beteenden i en mer hållbar riktning och guida dem rätt i butiken, visar forskningen. Risken är att konsumenten upplever det som övermäktigt att väga in hållbarhetsaspekter i sitt köpbeslut.
– Konsumenten känner att hur jag än väljer så blir det fel. Då gör man hellre ingenting, för då vet jag i alla fall att jag blir nöjd med de här köpen, säger Anna Carin Nordvall.
– Oftast känner konsumenter att "min handling det betyder ingenting i det stora hela" och fortsätter därför med sitt ohållbara beteende. Men alla de här små besluten, att gå från den egna vinningens skull till ett mer kollektivt tänkande, är ju otroligt viktigt i dagens samhälle.
Nya pedagogiska verktyg
Hon och hennes forskarkollegor tar fram nya pedagogiska verktyg som kan användas av konsumenter, till exempel i spelform. Tanken är att de får lära sig om hållbarhet men samtidigt har kul.
– Kanske lär de sig de här hållbarhetsaspekterna utan att de tänker på det. Det är det som vår forskning kan hjälpa till med men också att göra så att konsumenterna blir mer handlingskraftiga och verkligen tar sitt eget ansvar, säger Anna-Carin Nordvall.
Annica Hulth
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?