Nytt företag vill motverka korruption där sex används som valuta

Dolores Calvo, Silje Lundgren, Elin Bjarnegård och Åsa Eldén står i startgroparna med BLEC – ett företag som med världsledande forskning i ryggen vill hjälpa organisationer att förstå, förändra och förebygga sexuell korruption. Foto: Mikael Wallerstedt
Ett uppskjutet fältarbete och en fika på Konditori Fågelsången blev startskottet för ett nytt grepp på ett globalt problem: sexuell korruption. Nu står fyra forskare i startgroparna för att ta sina forskningsresultat ut i världen – genom ett företag som vill hjälpa organisationer att förstå, förändra och förebygga.
Sexuell korruption är ett gammalt fenomen men ett relativt nytt begrepp och forskningsfält. Det handlar om maktmissbruk där sexuella handlingar krävs i utbyte mot något annat, som betyg, anställning eller gränspassage. Trots att det förekommer i alla delar av världen och i alla sektorer, saknas ofta verktyg för att förstå och hantera det. Det vill forskarna Elin Bjarnegård, Åsa Eldén, Silje Lundgren och Dolores Calvo ändra på.
– Sexuell korruption faller ofta mellan stolarna. Varken antikorruptionsexperter eller jämställdhetsexperter har relevanta verktyg att hantera den här formen av korruption – och problemet kan fortgå, säger Åsa Eldén.
Världsledande forskning i ryggen
Teamet har bedrivit forskning om sexuell korruption sedan 2019 och är nu del av den världsledande forskningsmiljö inom området som leds av Elin Bjarnegård, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Elin Bjarnegård är en av Sveriges främsta genus- och korruptionsexperter och leder den nya forskningsmiljön om sexuell korruption vid Statsvetenskapliga institutionen. Foto: Mikael Wallerstedt
Genom att utveckla begrepp, metoder och förståelse kring sexuell korruption och samarbeta med såväl svenska som internationella aktörer, som Transparency International och UNCAC Coalition (United Nations Convention against Corruption), har de lagt grunden för BLEC – ett företag som ska omsätta forskningen i praktiskt förändringsarbete.
– Vår forskning började mycket i praktiken, i samtal med de här aktörerna som möter problematiken. Så nu fortsätter vi både i forskningsspåret med forskningsmiljön men knyter genom BLEC också tillbaka till praktiken, berättar Dolores Calvo.
För BLEC handlar det både om att synliggöra problemet och att bidra med konkreta verktyg för förändring - allt förankrat i aktuell forskning.
– Min huvudsakliga roll i BLEC är att säkerställa att vårt arbete vägleds av forskningsfronten, utifrån min erfarenhet av att leda forskning på området, säger Elin Bjarnegård.
Kompletterar arbetet mot korruption
Med stöd av rådgivning, mentorskap och finansiering från UU Innovation har BLEC nu börjat ta form som företag, och har redan fått sina första kunder, både svenska och internationella. Erbjudandet kommer att skräddarsys för varje kund men kan handla om allt från inspirationsföreläsningar, workshops och utbildningar till kartläggning, handlingsplaner och utvärdering.
Ambitionen är tydlig: att förebygga en skadlig och ofta osynlig form av korruption.
– Vi kan stärka antikorruptionsarbetet i organisationer och företag. Genom att också inkludera sexuell korruption tillför vi den pusselbit som ofta saknas för ett komplett antikorruptionsarbete, säger Silje Lundgren.
Skynda långsamt
Samtidigt är forskarna medvetna om riskerna med att gå för snabbt fram i att omsätta forskningen i praktik, trots att de vet att behovet är enormt. Sexuell korruption är ofta känsligt. Många som drabbas ser inte sig själva som brottsoffer, och ses ibland som medskyldiga. Det saknas lagstiftning som skyddar de drabbade, vilket gör det nästintill omöjligt att anmäla och synliggöra.
– Det gäller att först förstå vad man mäter, vad man åtgärdar och vad man förebygger. Annars riskerar man att göra mer skada än nytta. Det är därför vi vill vara med att forma hur organisationer arbetar med detta. Det är ett ansvar att se till att det blir rätt, det får inte hamna snett, säger Elin Bjarnegård.

Det saknas en pusselbit i antikorruptionsarbete enligt forskarteamet bakom BLEC. De menar att alla organisationer behöver se sex som en möjlig valuta i korruption. Foto: Mikael Wallerstedt
Målet är att flytta fokus från individ till struktur, från skuld till maktmissbruk.
– Vi vill bidra till bättre organisationer. Att jobba förebyggande med sexuell korruption är att visa gott ledarskap. Det handlar om transparens, integritet och en hållbar organisationskultur, säger Silje Lundgren.
Från Konditori Fågelsången via Frankfurt till Berlin
Hur var det då med fältarbetet som inte blev av och kaffet på Konditori Fågelsången? Det resulterade i en ny plan för datainsamling och tågresor genom Europa som satte hela idén till BLEC i rullning.
– Vi fick möjlighet att testa våra metoder i workshops med några olika internationella organisationer. Responsen vi fick visade att det fanns ett enormt sug efter kunskap, men känslan var framför allt att vi hade utvecklat ett otroligt bra pedagogiskt verktyg för att på kort tid få organisationer att få upp ögonen för vad sexuell korruption är och vad de kan göra åt det, berättar Åsa Eldén.
Elin Bjarnegård minns att det var på tågsträckan mellan Frankfurt och Berlin som frågan väcktes första gången: hur kan vi ta det här vidare?
– Vi skulle kunna göra så mycket mer, utöver tredje uppgiften – men hur sjutton ska vi hinna med det som forskare? Tågresan gav oss tid att sitta ned och ha en dialog och samtidigt börja leta information, och det var då vi hittade UU Innovation.
Resten är historia. Nu blickar teamet framåt – både mot fortsatt forskning och ett företagande som ger resultaten förutsättningar att få större genomslag i samhället.
Sara Gredemark
Grundarna av BLEC och rollerna i företaget
- Elin Bjarnegård, professor i statskunskap vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och senior rådgivare
- Silje Lundgren, forskare i genusvetenskap vid Linköpings universitet och strategisk rådgivare
- Åsa Eldén, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och vd
- Dolores Calvo, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och konsult
Företagsnamnet bygger på efternamnen på grundarna.