Christina Garsten blir ny föreståndare på SCAS

Christina Garsten tillträder som ny SCAS-föreståndare den 15 augusti.

Christina Garsten tillträder som ny SCAS-föreståndare den 15 augusti.

Christina Garsten har utnämnts till ny föreståndare för Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). Hon efterträder Björn Wittrock, som var en av kollegiets tre grundare. Garsten tillträder den 15 augusti.


- Att få förtroendet att leda en forskningsmiljö som SCAS är fantastiskt inspirerande och utmanande. I en föränderlig och globaliserad värld behöver akademisk frihet och kvalificerad forskning värnas och synliggöras. SCAS har här en väsentlig roll att fylla, både nationellt och internationellt, säger Christina Garsten.

Hon är sedan tidigare förtrogen med SCAS verksamhet. Under höstterminen 2000 var hon fellow in residence och sitter dessutom sedan flera år tillbaka i urvalskommittén för kollegiets Pro Futura Scientia-program.

- Vi är väldigt glada att ha kunnat rekrytera Christina Garsten till detta viktiga uppdrag. Hon är en väletablerad forskare med breda ledarerfarenheter, och har alla förutsättningar att leda SCAS utveckling och befästa kollegiets unika position, nationellt och internationellt, säger Anders Malmberg, styrelseordförande vid SCAS och prorektor vid Uppsala universitet.

Christina Garsten är professor i socialantropologi vid Stockholms universitet och ordförande för Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor). Hennes forskning är inriktad mot organisationsantropologi, med särskilt fokus på globaliseringsprocesser, deras kulturella och sociala dynamik, och framväxten av nya former för transnationell styrning. Hennes nuvarande forskning fokuserar på amerikanska och europeiska tankesmedjors roll i utformandet av arenor för global politik. Garsten har varit gästforskare vid ett flertal utländska universitet, bl. a Stanford University, University of Cambridge och École des Hautes Études en Sciences Sociales.

Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) är ett nationellt institut för avancerade studier, med organisatorisk hemvist vid Uppsala universitet. SCAS ingår i gruppen av nio världsledande sådana institut, däribland IAS Princeton och Wissenschaftskolleg (Berlin) liksom i nätverket av 22 europeiska institut. Det är en unik plats som ger optimala förutsättningar för nyfikenhetsstyrd grundforskning i en flerdisciplinär och internationell miljö med strängt utvalda nya forskare varje år. Ca 3/4 av dem finansieras externt via flera program. Det största är ett program för forskare bortom det postdoktorala stadiet, Pro Futura Scientia, som stöds av Riksbankens Jubileumsfond. Verksamheten bedrivs i Linneanum och Prefektvillan i Botaniska trädgården i Uppsala och den närbelägna Villa Therese Andersson.

Linda Koffmar

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin