Konst och läkekonst – Drottningens chirurg

20 februari 2007

Den 1 mars gästar författaren Agneta Pleijel Akademiska sjukhuset i Uppsala och samtalar om sin nya roman Drottningens chirurg.

Den 1 mars fortsätter vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet sin nya satsning på kultur - Konst och läkekonst.

Vad är det som lockar en författare idag att skriva om chirurger och ettriga medicinare, om förstadiet till den moderna läkarvetenskapen, om fattiga och rika patienter, om liv och död under 1700-talet i Sverige? Och vad kan den moderna läkaren hämta ur en sådan berättelse? Dessa frågor är utgångspunkten för ett samtal om boken Drottningens chirurg mellan författaren Agneta Pleijel och överläkaren Kerstin Hulter Åsberg.

Agneta Pleijels nya bok Drottningens Chirurg (2006) är tänkt som första delen av en längre berättelse. Agneta Pleijel är en av våra absolut främsta nutida författare. Hon har översatts till många språk och mottagit flera litterära pris, bland annat Selma Lagerlöfs litteraturpris. Kerstin Hulter Åsberg är överläkare, specialist i internmedicin och geriatrik, med 35 års klinisk erfarenhet bakom sig och ett växande intresse för medicinens historia framför sig.

Under våren kommer totalt fyra föreställningar att ges i Grönwallsalen inom programmet Konst och läkekonst. Tanken är att vårens program ska stimulera till nya möten mellan lärare, forskare, studenter och allmänhet. De vänder sig till såväl forskare och lärare som studenter och doktorander. Även allmänheten är välkommen. Alla inslag har gemensamt att de ska ge nya infallsvinklar på viktiga frågor inom vården och kunna skapa debatt.

Tid: 19:00 -
Plats: Grönwallsalen, Akademiska sjukhuset

Läs mer om programmet Konst och läkekonst

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Senast uppdaterad: 2022-12-22