Nytt steg tas mot pappersbatteri och framtidens förpackningar

27 juni 2017

Uppsala universitets holdingbolag inleder ett flerårigt samarbete med BillerudKorsnäs och för att utveckla pappersbaserade elektrodmaterial.

Samarbetet, som löper på tre år, är avtalat mellan BillerudKorsnäs och Uppsala universitet Holding och syftar till att vidareutveckla landvinningar från forskning vid Uppsala universitet om att skapa energilagring i fiberstrukturer genom att ytbehandla cellulosafibrer med elektriskt ledande polymerer. BillerudKorsnäs bidrar med kompetens inom industriell produktion och förpackningsutveckling.

Bakom den tvärvetenskapliga forskningen står professorerna Maria Strömme och Albert Mihranyan vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material samt professor Leif Nyholm vid avdelningen för oorganisk kemi vid Ångströmslaboratoriet. Tekniker för energilagring i fiberstrukturer skulle kunna möjliggöra lagring av elektrisk energi i ett pappers- eller kartongark – ett pappersbatteri enkelt uttryckt.

– Framtidens förpackningslösning kommer erbjuda oss konsumenter fler funktioner än idag. Med elektrisk energi lagrad i själva pappersmaterialet öppnas helt nya möjligheter att skapa dessa nya funktioner – och det vill vi utforska förutsättningarna för i detta samarbete med Uppsala universitet, säger Magnus Wikström, teknisk direktör vid BillerudKorsnäs.

Mer om forskningen om funktionella material.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress
Senast uppdaterad: 2021-05-31