Studentmössan och mösspåtagning

Folkmassa i Carolinabacken lyfter upp sina mössor mot skyn

Mösspåtagning på sista april

En del av firandet av sista april i Uppsala är den traditionella mösspåtagningen nedanför Carolina Rediviva. Exakt klockan 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och springa ned för Carolinabacken. Ett vårjubel utbryter i folkmassan.

Vid 1900-talets början nöjde sig studenterna med att första gången efter vintern sätta på sig den vita mössan när de gick ut på morgonen den 30 april. Men så blev det sed att de skulle samlas på Drottninggatan och ta på sig mössan klockan 15. Med tiden drog sig samlingspunkten allt längre upp mot biblioteket. Någon gång på 1950-talet fick dåvarande rektor Torgny Segerstedt idén att höja sin mössa som ett starttecken på våren och så var den traditionen skapad.

Uppochnervänd studentmössa

Ursprungligen var mössan dekorerad med flera svarta dekorationsband runt kullen, men dessa togs bort eftersom de färgade av sig och solkade mössan vid regn. Meningarna går isär om vem som skapade den första studentmössan men dess nuvarande utseende är det Gerhard von Yhlen som står bakom. Uppsalamössan av i dag är vit med blågult foder och blå och gul kokard. (Lundamössan är fodrad med rött tyg.)

Studentmössans historia

På ett nordiskt studentmöte i Köpenhamn 1845 ville Uppsalastudenterna ha ett igenkänningstecken och bestämde att de skulle bära studentmössa. Då blev mössan en symbol som visade att dess bärare var universitetsstudent.

Efter studentmötet tog studenter i Uppsala på sig mössan dagligen, från valborgsmässoafton till första oktober. Men en tid senare, år 1862, fick mössan en annan betydelse. I och med att studentexamen flyttade från inträdesproven vid universiteten till gymnasier och läroverk betydde studentmössan inte längre att bäraren läste på universitetet. I stället blev den ett tecken på att man tagit studentexamen.

På 1800-talet fick kvinnor tillträde till universiteten men det var inte accepterat att de skulle bära skärmmössa. Den sista april 1892 demonstrerade sju av medlemmarna i Uppsala kvinnliga studentförening mot detta genom att bära den vita studentmössan offentligt. Sedan dess är studentmössan ett unisexplagg.

Numera bär svenska elever studentmössan under en dag för att visa att de har avslutat gymnasiet. Men i Uppsala tar personer i alla åldrar fram mössan också på valborgsmässoafton.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin