Farmaceutiska fakulteten

Vid farmaceutiska fakulteten installeras tre professorer. Här presenterar de sin forskning.

Thomas Dorlo, farmakometri

Nästan en miljon människor dör varje år av fattigdomsrelaterade och ”försummade” tropiska parasit- och svampsjukdomar som malaria, leishmaniasis och mycetom. Det beror främst på brist på effektiva och säkra läkemedel. Sårbara patientgrupper som barn och gravida kvinnor är hårt drabbade, men dessa patienter utesluts ofta under klinisk utveckling av läkemedel. Det betyder att det saknas goda behandlingsalternativ för de patienter som faktiskt är i störst behov.

Min forskning syftar till att hitta optimala behandlingsregimer för dessa fattigdomsrelaterade sjukdomar. För detta använder jag farmakometriska matematiska modeller som beskriver alla processer ett läkemedel går igenom när det är inne i kroppen samt de önskade och oönskade effekterna läkemedlet har på både patienten och den sjukdomsorsakande mikroorganismen. På så sätt ger min forskning svar på viktiga kliniska frågor som till exempel: Vilken dos skall användas för att behandla små barn eller gravida kvinnor? Vilka markörer i blodet skall vi mäta för att bekräfta att en patient är botad? Hur kan parasiter i huden på patienter behandlas mest effektivt? De nya verktyg och biomarkörer jag tar fram gör även läkemedelsutveckling för dessa försummade sjukdomar mer effektiv och framgångsrik, vilket gör att nya läkemedel och läkemedelskombinationer bli tillgängliga för patienter snabbare.

Thomas Dorlo

Olof Eriksson, läkemedelsutveckling

Min forskning handlar om att utveckla förbättrad avbildning och diagnostik av livshotande och kroniska sjukdomar. Molekylär eller medicinsk avbildning är tekniker som används inom sjukvård och forskning för att upptäcka sjukdomar på ett tidigt stadium, helt utan att behöva ta vävnadsbiopsier.

I min forskning använder jag nuklearmedicinska tekniker, som till exempel positronemissionstomografi (PET), som använder svagt radioaktiva ämnen, så kallade spårämnen, för att avbilda celler eller protein i kroppens organ. PET-tekniken är mycket känslig, och möjliggör därför avbildning av sjukdomsprocesser som tidigare varit osynliga.

Vi utvecklar nya spårämnen, som möjliggör tidigare diagnostik samt att rätt behandling kan ges till rätt patienter. Detta medför att sjukdomar kan behandlas på ett tidigt stadium medan de fortfarande kan botas eller lindras. Jag är speciellt intresserad av att finna nya spårämnen för diagnostik av sjukdomar som förväntas öka kraftigt i framtiden och i takt med att vi blir allt äldre, såsom diabetes och cancer.

Olof Eriksson

Elisabet Nielsen, klinisk farmaci

Med läkemedel kan vi bota, lindra och förebygga sjukdom. De bidrar till att förlänga liv och förbättra livskvalitet, men kan också orsaka problem. Biverkningar, interaktioner och brister i hanteringen av läkemedel är tyvärr vanliga orsaker till sjuklighet.

Min forskning fokuserar på att studera hur vi kan optimera och individanpassa hur läkemedel används, doseras och kombineras. Frågor vi bemöter kan vara hur läkemedel bäst doseras till nyfödda barn eller kritiskt sjuka patienter med svikande organfunktion, eller hur behandlingar bör anpassas för att möta behov och förutsättningar hos multisjuka äldre patienter.

Ett av mina specialintressen är antibiotika. De är en förutsättning för avancerad sjukvård, men utvecklingen av antibiotikaresistens utgör ett stort och snabbt växande problem. I min forskning använder jag matematisk modellering för att förstå det komplexa och dynamiska samspelet mellan bakterier, antibiotika och patient. Modellerna används för att optimera behandlingar utifrån individens antibiotikanivåer såväl som bakteriens känslighet och risk för resistensutveckling. Jag studerar också immunförsvarets aktivering och effekt samt nya metoder för snabb identifiering av effektiva behandlingsalternativ. Forskningen har nyligen lett till klinisk implementering av ett teambaserat arbetssätt för modellbaserad precisionsdosering.

Elisabet Nielsen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin