Forskningsmetod I

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2PP105

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2PP105
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 24 januari 2007
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Studenten skall vara antagen till Psykologprogrammet. För tillträde till kursen skall minst 22,5 högskolepoäng vara fullgjorda på Psykologprogrammets kurser 1-4. Tillträde till kursen har även studenter som av studierektor på institutionens grundutbildning beviljats kompletteringsstudier för att få svensk psykologlegitimation.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- värdera förtjänster och brister i såväl experimentella som icke-experimentella forskningsmetoder

- avgöra vilken forskningsmetod som använts i en studie och kunna kritiskt värdera dess slutsatser

- välja mellan olika parametriska och icke-parametriska metoder för statistisk prövning och sedan genomföra en statistisk prövning

- tillämpa statistikprogram för grundläggande statistiska analyser

- tillämpa grundläggande vetenskapsteoretiska begrepp på det psykologiska kunskapsområdet

Innehåll

Kursen innehåller tre huvudmoment: metod, statistik och vetenskapsteori. I kursen introduceras allmänpsykologins forskningsmetoder, liksom användningen av statistiska metoder i forskningssammanhang. Kursen syftar till att ge breda baskunskaper i forsknings- och analysmetoder inom psykologi, både kvantitativa och kvalitativa, dock med större fokus på experimentell design och den statistik som behövs för att analysera experimentella/kvasiexperimentella data. I avsnittet ingår laborationer/räknestugor. Kursen ger även en kort presentation av vetenskapsteori för att sätta in metod- och statistikundervisningen i en vetenskaplig, meningsfull kontext.

Undervisning

Undervisning ges i form av lektioner och handledning i samband med laborationer/räknestugor. Stor vikt läggs vid laborationer och praktiska övningar för att ge den studerande möjlighet att integrera sina kunskaper och utveckla nödvändiga färdigheter för tillämpning av kunskaperna.

Examination

Bedömning av studentens kunskaper sker vid skriftlig tentamen. Till detta kommer obligatoriskt deltagande i laborationer och räknestugor, hemuppgifter i samband med dessa samt obligatorisk närvaro vid vissa lektioner (framgår av schemat). För godkänt resultat på kursen krävs vidare deltagande i två psykologiska experiment/undersökningar. Vid examinationen används betygsgraderna godkänd och underkänd.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten. Student som ej uppfyller föreskrivna krav för betyget godkänd ges vanligen tillfälle att ta igen resterande moment nästkommande termin och/eller förelägger kursledaren ersättningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin