Organisationsteori I

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2PP125

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2PP125
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 24 januari 2007
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Studenten skall vara antagen till Psykologprogrammet. För tillträde till kursen skall Psykologprogrammets kurser 1-21 vara fullgjorda. Tillträde till kursen har även student som av studierektor på institutionens grundutbildning beviljats kompletteringsstudier för att få svensk psykologlegitimation.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- redovisa grundläggande kunskap om klassisk och modern organisationsteori,

-analysera organisationers uppbyggnad och funktion genom att studera strukturer på mellannivå med beaktande av såväl formella som informella aspekter av dessa strukturer,

-applicera makt-, genus- och mångfaldsperspektiv på en organisation och kunna se och diskutera organisationens möjligheter till måluppfyllelse utifrån dessa perspektiv,

-analysera ledarskap och lednings- och personalfrågor med hjälp av organisationsforskningens specifika begrepp och teorier.

Innehåll

Kursens syfte är att ge kunskaper i organisationsteori, främst i ett sociologiskt perspektiv, med avsikt att utgöra en bas för fortsatt organisationspsykologiskt arbete. I kursen behandlas klassisk och modern organisationsteori och olika perspektiv på organisationer. Begreppen makt, genus och mångfald i organisationer redovisas och diskuteras. Vidare presenteras olika ledarskapsteorier, där betoning läggs på ledarskap i offentliga organisationer.

Undervisning

Undervisning ges i form av lektioner och seminarier. Handledning ges i samband med hemuppgift.

Examination

Bedömning av studentens kunskaper sker muntligt och skriftligt, vid seminarier och genom hemuppgift. Vid examinationen används betygsgraderna godkänd och underkänd.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten. Student som ej uppfyller föreskrivna krav för betyget godkänd ges vanligen tillfälle att ta igen resterande moment nästkommande termin och/eller förelägger kursledaren ersättningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin