Experimentell gränsskiktsmeteorologi
Kursplan, Avancerad nivå, 1ME408
- Kod
- 1ME408
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Fysik A1F, Geovetenskap A1F
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 13 mars 2008
- Ansvarig institution
- Institutionen för geovetenskaper
Behörighetskrav
120 hp och Turbulens och mikrometeorologi 15 hp.
Kursen Miljömätteknik rekommenderas, men ej krav.
Mål
Syftet med kursen är att förstå det turbulenta atmosfäriska gränsskiktet. Detta görs genom att kombinera turbulensteori med praktiska mätningar, vilka utvärderas och undersöks med olika metoder.
Efter kursen ska studenten kunna:
- beskriva det atmosfäriska gränsskiktets turbulenta struktur och dess energiflöden baserat på teorier och experimentella resultat i mer detalj.
- vilka mätinstrument som vanligen används inom mikrometeorologi, hur de fungerar och hur dessa bör placeras vid mätning.
- utföra turbulens- och profilmätningar.
- utvärdera turbulensmätningar m.h.a. eddy-korrelationsmetoden och spektral analys.
- kvantifiera skillnaden mellan olika filtreringsmetoder, trendkorrektioner och koordinattransformationer som används vid utvärdering.
- tillämpa olika instrumentspecifika korrektioner.
Innehåll
Fördjupad turbulensteori och resultat från mätexperiement i det atmosfäriska gränsskiktet. Energiutbytet mellan atmosfär och jordytan, inklusive strålningsprocesser och inverkan av olika underlag. Principer för turbulens- och profilmätningar av temperatur, vind, luftfuktighet och koldioxid. Utvärdering av mätserier m.h.a. "eddy"-korrelationsmetoden och spektral analys till varianser, kovarianser, standadavvikelser och högre ordningens moment som ingår i den turbulenta energibudgeten. Förståelse för inverkan av olika typer av filtreringsmetoder, trendkorrektioner, koordinattransformationer (horisontella- och vertikala) och instrumetspecifika korrektioner så som aerodynamisk påverkan av strömningen, korsvind-korrektion och Webbkorrektion på utvärderade storheter. Spektralanalys av mätserier. Analys av mätdata m.h.a. MATLAB.
Undervisning
Föreläsningar, laborationer och hemuppgifter.
Examination
Skriftligt prov (10 hp). För godkänt krävs även godkända laborationer och hemuppgifter (5 hp).