Organisk syntes

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1KB451

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1KB451
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kemi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 16 april 2008
Ansvarig institution
Institutionen för kemi - BMC

Behörighetskrav

120 hp med minst 60 hp kemi inkl. 15 hp organisk kemi eller motsv.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:

  • utarbeta syntes och transformation för de vanligaste funktionella grupperna
  • redogöra för och tillämpa stereokemiska begrepp såsom kiralitet, stereoisomeri samt stereoselektivitet
  • identifiera och analysera möjliga syntesvägar till en specifik målmolekyl av läkemedelskaraktär genom användning av retrosyntes
  • tillämpa metallorganiska reaktioner i organisk syntes
  • planera och dimensionera försöksuppställningar för olika typer av laboratorieförsök
  • dokumentera laborativt arbete i form av labbrapport på engelska och med en metoddel som motsvarar kravet som ställs vid publicering i internationella tidskrifter

Innehåll

Syntetiskt viktiga organisk kemiska reaktioner och deras mekanismer. Genomförande av kortare reaktionssekvenser. Organisk kemisk litteraturarbete. Metallorganisk kemi och dess tillämpning i asymmetrisk katalys. Kirala material och reagens. Kirala handtag samt enzymkatalys. Bestämning av optisk renhet med hjälp av polarimetri, kromatografiska metoder och kärnmagnetisk resonans.

Laborationerna består av synteser riktade mot läkemedelsframställning, flera målmolekyler utgörs av läkemedel eller läkemedelsintermediat. Kommunikationsträning är integrerad i kursen.

Studenten får särskilt träna att:

- Inför en mindre grupp presentera och diskutera utfallet av en enstegssyntes (teori, labbtekniker och uppställningar, renhetskontroll, utbyte).

- Muntligen och skriftligen presentera och diskutera utfallet av en flerstegssyntes (litteratursökning, föreslagen syntesväg, syntes, teori, labbtekniker och uppställningar, renhetskontroll, utbyten).

Undervisning

Föreläsningar, lektioner, laborationer, ev. studiebesök. Vissa föreläsningar ges av gästföreläsare från läkemedelsindustrin. Muntlig framställning och kommunikationsträning övas i samband med laborationsseminarier där studenterna presenterar sina resultat inför grupp. Laborationer, presentationer och studiebesök är obligatoriska.

Examination

Skriftliga prov anordnas vid slutet av kursen och motsvarar 8 hp. Laborationerna inklusive redovisningar motsvarar 7 hp. För godkänt slutbetyg krävs att alla delmoment bedömts godkända. Slutbetyget motsvarar en sammanvägning av resultatet av det skriftliga provet och laborationer.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin