Kommunikation om litteratur 2

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LV236

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LV236
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 23 mars 2010
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursansvarig institution är Litteraturvetenskapliga institutionen.

Kursen är en fristående kurs på grundnivå, som även kan inräknas som valfri kurs i Litteraturvetenskap C samt inom ramen för Svenska 4. Kursplanen är fastställd av Litteraturvetenskapliga institutionens styrelse den 23 mars 2010.

Behörighetskrav

60 hp i ett ämne

Mål

Kursen är inriktad på kommunikation inom det litterära systemet, och syftar till att fördjupa den studerandes insikter i hur det litterära systemet fungerar och vilka kommunikationsformer som omger produktionen, marknadsföringen och diskussionen om litterära texter. Kursen kombinerar teoretiska och historiska perspektiv med praktiska övningar och studiebesök.

Under kursen tränas den studerandes skicklighet att formulera effektiva, reflekterande och/eller debatterande kring litteratur, t.ex. i form av debattartiklar och författarintervjuer/-porträtt. Den studerande granskar och diskuterar egna och andras texter samt tränas i att tillgodogöra sig konstruktiva kritiska synpunkter och redigera sina texter.

Efter genomgången kurs förväntas den studerande

  • ha vidareutvecklat förmågan till kritisk och reflekterande läsning och därmed fått möjligheter att självständigt analysera och diskutera skönlitterära texter
  • ytterligare ha utvecklat skrivförmågan genom eget skrivande och skaffat sig förtrogenhet med centrala kulturjournalistiska genrer
  • ha förvärvat fördjupade historiska, teoretiska och praktiska kunskaper om det litterära systemets kommunikationsvägar (litteraturkritik, marknadsföring etc.)

Innehåll

Kursen syftar till att fördjupa perspektiven på de olika former av kommunikation som produceras kring litteraturen idag. I kursen undersöks det litterära systemets funktioner med fokus på författares, förlags, mediers och andra aktörers arbete. Teoretiska moment varvas med praktiska.

Undervisning

Undervisningen genomförs i seminarieform, samt i form av studiebesök. Den studerande arbetar med eget skrivande. Arbetet sker individuellt, men även gruppvis; alla deltagare läser och kommenterar varandras utkast och färdiga texter.

Examination

Examinationen sker genom aktivt deltagande i seminarierna (obligatorisk närvaro) samt via genomförande av förelagda skrivuppgifter. Kursen bedöms med VG, G och U.

För studerande som underkänts i prov anordnas extra provtillfällen vid höstterminens början och slut samt vid vårterminens slut.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i retorisk och litterär kommunikation

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin