Bibelvetenskap C1NTs

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT307

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT307
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 3 mars 2010
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan utgöra fristående kurs, 15 hp,

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i religionsvetenskap, 180 hp,

Kursen kan ingå i Lärarprogrammet.

Behörighetskrav

Bibelvetenskap B2NTs, 15 hp.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som tidigare har studerat klassisk eller nytestamentlig grekiska och nu vill använda de kunskaperna för ett studium av Nya testamentet och annan tidigkristen grekisk litteratur på grundspråket.

Kursens syfte är att studenterna skall tillägna sig fördjupade kunskaper om valda texter från de synoptiska evangelierna, Johannesevangeliet och Paulusbreven, utveckla sin hermeneutiska medvetenhet och förmåga att tolka nytestamentliga texter samt förvärva utökade och fördjupade kunskaper i nytestamentlig grekiska.

Samma eller motsvarande förväntade studieresultat gäller för både campus- och nätkursalternativen av kursen. När de förväntade studieresultat inbegriper muntliga färdigheter kommer man på nätkursalternativet om möjligt använda IT-baserat kommunikationsverktyg (se nedan, undervisning) för att uppnå målen. Då detta inte är möjligt kommer muntliga färdighetsmål att omvandlas till motsvarande skriftliga förväntade studieresultat.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- med hjälp av lexikon och grammatik läsa, förstå och tolka även svårare nytestamentlig text på grundspråket samt översätta den till svenska.

- diskutera olika tolkningar av de nytestamentliga texter som har studerats på kursen utifrån den grekiskan grundtexten.

- redogöra för och diskutera betydelsen av olika tidshistoriska och andra kontextuella omständigheter som kan ha relevans för tolkningen av dessa texter.

- redogöra för och diskutera vissa huvudpunkter i texternas tolknings- och verkningshistoria.

- muntligt presentera inläst litteratur på ett sådant sätt att det blir begripligt även för personer som inte besitter akademiska fackkunskaper på området.

- utifrån den grekiskan grundtexten tolka ett kortare textavsnitt på ett hermeneutiskt medvetet sätt utifrån flera olika infallsvinklar samt presentera resultatet i en kortare PM.

- använda olika typer av hjälpmedel (kataloger, referenser, databaser, abstracts m.m.) för ämnesrelaterade litteratur- och informationssökningar.

- aktivt delta i seminariediskussioner kring tolkningen av kortare textavsnitt, vilka förutsättningar den har, hur olika metodiska grepp har tagits, analyserna genomförts och resultaten vägts samman.

Innehåll

Kursen är uppdelad i följande delkurser:

4.1 Jesus och evangelierna, 7,5 hp:

På delkursen studeras ca 80 sidor grekisk text ur Matteus- och Johannesevangeliet. Texten gås igenom och diskuteras under en seminarieserie. I början av seminarieserien studeras också grundläggande metodlära utifrån ett hermeneutiskt perspektiv, varefter de studerande - två och två eller individuellt - författar en interpretation av ett kortare textavsnitt inom den textmassa som studeras på denna eller följande delkurs. I samband härmed ges också viss undervisning om litteratur- och informationssökning. Interpretationen redovisas och diskuteras vid det seminarium där det aktuella textavsnittet tas upp. Arbetet med översättning och språklig analys åtföljs av repetition och vidareutveckling av kunskaperna i nytestamentlig grekiska (ordförråd, formlära och syntax). I anslutning till textstudiet läser de studerande också kommentarer och viss annan litteratur, som är gemensamma för alla, samt artiklar, som fördelas bland de studerande. Artiklarna presenteras av de studerande - två och två eller individuellt - vid lämpliga tillfällen på kursen på ett kortfattat och lättfattligt sätt. Återkoppling ges på presentationerna. De som skriver en interpretation på den här delkursen gör litteraturpresentationen på nästa och vice versa.

4.2 Paulus och breven, 7,5 hp:

På delkursen studeras ca 50 sidor grekisk text ur Paulusbreven. Arbetet med översättning och språklig analys åtföljs av repetition och vidareutveckling av kunskaperna i nytestamentlig grekiska (ordförråd, formlära och framför allt syntax). I anslutning till textstudiet läses kommentarer och annan för textstudiet relevant litteratur. De studerande som skrev en interpretation på förra delkursen gör här en litteraturpresentation och vice versa.

Undervisning

Undervisningen på campuskursen utgörs av seminarier av skiftande karaktär. De innehåller inslag av såväl föreläsning, textgenomgång som diskussion av interpretationsuppgifter. Undervisningen på kursen är normalt obligatorisk.

Undervisningen på nätkursen bygger i hög grad på självstudier och kommunikation i den Internetbaserade lärmiljön (en särskilt framtagen hemsida) som studenterna får tillgång till. Lärmiljön innehåller all information rörande kursen samt används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Under kursen erbjuds några samlingar (lördagar) i Uppsala. Dessa samlingar, som inte är obligatoriska, erbjuder vanligtvis föreläsningar och seminarium. En förutsättning för kursen är Internetuppkoppling samt dator med cd-läsare, högtalare och mikrofon. Om särskild programvara behövs tillhanda hålls detta av institutionen.

Examination

Examinationen på campuskursen utgörs av följande moment:

6.1 Jesus och evangelierna, 7,5 hp:

- Skrivning, 3 hp

- Interpretation eller litteraturpresentation, 3 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

6.2 Paulus och breven, 7,5 hp:

- Skrivning, 3 hp

- Interpretation eller litteraturpresentation, 3 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Examinationen på nätkursen sker via lärmiljön och utgörs av följande moment:

6.1 Jesus och evangelierna, 7,5 hp:

- Hemskrivning, 3 hp

- Interpretation eller litteraturpresentation, 3 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

6.2 Paulus och breven, 7,5 hp:

- Hemskrivning, 3 hp

- Interpretation eller litteraturpresentation, 3 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Som betyg på slutförd kurs ges betygen Godkänd eller Väl godkänd.

Övriga föreskrifter

Innehållsrubrik: Nya testamentet. Textstudium och exeges.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin