Svenska kyrkans tro och liv

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT605

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT605
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 19 mars 2012
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan utgöra fristående kurs, 15 högskolepoäng

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i religionsvetenskap, 180 högskolepoäng

Kursen kan ingå i Religionsvetenskapligt program, 210 högskolepoäng.

Kursen kan ingå i Lärarprogrammet.

Behörighetskrav

Religionsvetenskap A samt, B1-kurs inom något religionsvetenskapligt huvudområde

Mål

Samma eller motsvarande förväntade studieresultat gäller för både campus- och nätkursalternativen av kursen. När de förväntade studieresultat inbegriper muntliga färdigheter kommer man på nätkursalternativet om möjligt använda IT-baserat kommunikationsverktyg (se nedan, undervisning) för att uppnå målen. Då detta inte är möjligt kommer muntliga färdighetsmål att omvandlas till motsvarande skriftliga förväntade studieresultat.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för några huvuddrag i Svenska kyrkans tro, lära och liv, både i historia och i nutid utifrån begreppen gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.
  • redogöra för och diskutera Svenska kyrkans förändrade roll i samhället och ställning i förhållande till staten.
  • redovisa grundläggande kunskaper om Confessio Augustana och om Stora katekesen samt kunna reflektera över deras ställning i den nutida Svenska kyrkan.
  • redogöra för och diskutera över skilda utformningar av kristen etik och frågan om vad som kännetecknar en luthersk etik.
  • skriva tematiskt PM med syfte, frågeställning och metod samt kunna skilja på objektspråk och analysspråk.
  • diskutera förhållandet mellan bekännelse- och styrdokument å ena sidan och praxis å andra sidan i Svenska kyrkans församlingar utifrån grundläggande modeller.
  • arbeta i grupp med en given uppgift.
  • muntligt redovisa ett tematiskt grupparbete.

Innehåll

Kursen genomförs i samverkan med Svenska kyrkans pastoralinstitut och är en ämnesintegrerad kurs med temat – Svenska kyrkans tro och liv – i centrum. Kursen ger grundläggande kunskaper om studieobjektet Svenska kyrkan och verktyg för studiet av Svenska kyrkan. Svenska kyrkans tro, lära och liv i historia och nutid studeras med utgångspunkt i begreppen gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. I kursen ingår en orientering om Svenska kyrkans förändrade roll i samhället och förhållande till staten. Kursen ger grundläggande kunskaper om Confessio Augustana, Stora katekesen och den nu gällande kyrkoordningen och tränar förmågan att reflektera över bekännelse- och styrdokumentens ställning i den nutida Svenska kyrkan. Kursen ger också grundläggande kunskaper om olika utformningar av kristen etik och aktuella frågeställningar i luthersk etik. Ett för kursen grundläggande perspektiv är att förhålla sig kritiskt granskande till spänningen mellan teori och Svenska kyrkans praxis.

Undervisning

Undervisningen på campuskursen ges i form av föreläsningar och seminarier. Fältbesök kan förekomma.

IT-distanskursen är i huvudsak nätbaserad och genomförs i lärplattformen Moodle. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och seminarier enligt lärarens instruktioner. Samlingar i Uppsala kan komma att erbjudas under kursens gång (ej obligatoriska). Dator med Internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen.

Examination

Examination sker genom examinatoriska seminarier, PM och muntlig eller skriftlig tentamen. PM motsvarar 5 högskolepoäng och tentamen motsvarar 10 högskolepoäng.

Examination på nätkursen sker genom skriftlig hemtentamen samt aktivt deltagande i webbaserade seminarium.

Övriga föreskrifter

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Kursen ges i samarbete med Svenska kyrkans pastoralinstitut i Uppsala.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin