Bibeln och kulturen

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT352

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT352
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 11 mars 2011
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Högskolestudier 30 hp

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten

- På en grundläggande nivå kunna redogöra för Bibeln som litteratursamling, dess övergripande tillkomsthistoria och receptionshistoria och några viktiga teman i Gamla respektive Nya testamentet.

- Översiktligt kunna beskriva och diskutera några olika bibelvetenskapliga tillvägagångssätt för studiet av kulturella uttryck som till exempel skönlitteratur och film.

- På en grundläggande nivå känna till och använda sig av teoretiska begrepp hämtade från tolkningsvetenskaperna.

- Skriftligen kunna föra en kritisk diskussion kring texters ideologi, tolkningskriterier och tolkarens ansvar.

- Skriftligen kunna artikulera reflektioner kring enskilda bibelberättelser och senmoderna gestaltningar.

- Kunna analysera och diskutera bibelreferensers innehållsliga och stilistiska funktion i en skönlitterär text eller en spelfilm.

- Kunna argumentera för en självständig tolkning av bibelreferenser i en skönlitterär text eller en film och ge skäl för tolkningen som kritiskt kan prövas av andra läsare.

Innehåll

Bibeln har under lång tid präglat samhälle, kultur och livsförståelse i stora delar av världen på såväl individ- som kulturnivå. Att studera Bibeln och dess reception ger kännedom om ett ofrånkomligt litterärt arv, som fortsätter att göra avtryck och intryck och som präglar föreställningar om människa, gud och värld på nya sätt i nya tider och olika sammanhang.

Under kursen presenteras Bibeln som litteratur och studeras skönlitteratur och film ur ett bibelvetenskapligt perspektiv. Vi läser, tittar på och diskuterar den spänningsfyllda relationen mellan specifika bibelberättelser och konstnärliga gestaltningar, till exempel David och Bat Seba i skönlitteraturen och Jesus i filmen. Vi analyserar även hur bibliska metaforer, motiv och teman aktualiseras och fungerar i nya konstnärliga sammanhang. Stor vikt läggs vid hermeneutiska frågeställningar och tolkningens hantverk.

Frågeställningar som vi får tillfälle att diskutera under kursen är: Vad är Bibeln och enligt vem? Varför återvänder konstnärer och författare till bibliskt material? Hur förskjuts de ideologiska tolkningsmöjligheterna när en enskild bibelberättelse gestaltas konstnärligt? Vilken är läsarens roll och ansvar i tolkningens hantverk?

Undervisning

Undervisingen sker till största delen på en nätkursportal i form av föreläsningar, läsinstruktioner och seminarier.

Nätkursundervisningen bygger i hög grad på självstudier och kommunikation i den Internetbaserade lärmiljön som studenterna får tillgång till (en särskilt framtagen hemsida). Lärmiljön innehåller all information rörande kursen samt används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Under kursen får studenterna i regel tillgång till inspelade föreläsningar. Eventuellt erbjuds också några heldagsseminarier i Uppsala (vanligtvis lördagar). En förutsättning för kursen är Internetuppkoppling samt dator med högtalare och mikrofon.

Examination

Kursen examineras genom

- en hemtentamen (1,5 hp)

- aktivt deltagande i virtuella seminarier (4 hp)

- en PM-uppgift (2 hp)

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin