Religionsfrihet i sekulära och religiösa kulturer

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT530

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT530
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Mänskliga rättigheter A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 19 mars 2012
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet i mänskliga rättigheter, 120 hp.

Behörighetskrav

Högskolestudier om minst 180 hp, där huvudområdet utgörs av minst 90 hp i mänskliga rättigheter eller ämne inom juridiskt, humanistiskt-filosofiskt, samhällsvetenskapligt eller teologiskt huvudområde, eller motsvarande, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Kursens syfte är att studenten skall erhålla fördjupade kunskaper om hur religionsfriheten skall utformas i en värld där olika religiösa och sekulära ideologier förväntas samexistera och samarbeta. Olika tolkningar av religionsfrihetens innebörd studeras och blir föremål för kritisk granskning. Särskilt uppmärksammas frågan om hur religionsfriheten skall relateras till andra värden och rättigheter.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • med hög grad av självständighet identifiera och formulera sådana problem som gäller religionsfrihetens innebörd i en värld där skilda religiösa och sekulära ideologier förväntas samexistera
  • med hög grad av självständighet kritiskt analysera sådana teorier som behandlar frågan om religionsfrihetens innebörd och frågan om hur religionsfriheten skall berättigas
  • självständigt formulera och argumentera för ett ställningstagande i frågan om vad religionsfrihet innebär och hur den skall relateras till andra värden och rättigheter
  • kunna presentera analyserar av teorier om religionsfrihetens innebörd och dess berättigande för en akademisk såväl som en icke-akademisk målgrupp både i tal och skrift

Innehåll

I kursen ställs ett antal grundläggande frågor som behandlar frågan om religionsfrihetens innebörd och dess berättigande i en värld där skilda ideologier förväntas samarbeta. Vad innebär religionsfrihet i ett mångkulturellt samhälle? Vilka argument kan anföras för att religionsfriheten är berättigad? Hur förhåller sig religionsfriheten till andra värden och rättigheter? Finns det andra rättigheter som väger tyngre än rätten till religionsfrihet? Hur skall religionsfriheten utformas för att ge tillräckligt skydd åt särskilt utsatta grupper, exempelvis kvinnor och barn?

Undervisning

Undervisningen består av obligatoriska föreläsningar och seminarier som behandlar aktuell forskning kring skilda teorier om religionsfrihetens innebörd och dess berättigande.

Examination

Kursen examineras genom hemskrivning och/eller PM. Vid seminarierna fordras aktivt deltagande och genomförande av redovisningsuppgifter.

Övriga föreskrifter

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin