Litteraturvetenskap A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LV310

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LV310
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 11 september 2012
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursansvarig institution är Litteraturvetenskapliga institutionen.

Kursen är en fristående kurs på grundnivå. Kursplanen är fastställd av Litteraturvetenskapliga institutionens styrelse den 22/9 2008.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Kursens syfte är att introducera den studerande i analys av skönlitteratur, orientera om västerländsk litteratur från antiken till och med modern tid samt ge grundläggande kunskaper om litteraturvetenskaplig teori och metodik. Under kursen tränas därtill den studerandes förmåga att uttrycka sig i tal och skrift.

Målet för kursen är att den studerande får:

- en översikt över den västerländska litteraturhistorien från antiken och fram till modern tid, med fördjupade kunskaper om vissa centrala verk och författarskap

- kännedom om litteraturhistorieskrivningens och kanonbildningens mekanismer samt vad dessa har fått för konsekvenser för geografiska tyngdpunkter, författarskap, teman, genrer och publikationsformer

- en överblick över förändringar vad gäller sociokulturella faktorer med betydelse för litteraturen, såsom genusfrågor, samhälleliga och religiösa sammanhang

- grundläggande kunskaper om bokens historia samt olika mediers och publikationsformers betydelse för litteraturen (muntlig framställning, handskrift, tryck, digitala publikationsformer etc.)

- grundläggande förmåga att tillgodogöra sig äldre texter (inkluderande kunskap i att läsa äldre tryckstil och enklare handskrifter)

- grundläggande kunskaper om litteraturvetenskapliga analysmetoder och vissa centrala begrepp (som kanon, genre, poetik, periodbeteckningar etc.)

- en första översikt över olika litteraturvetenskapliga teoretiska fält och en god kännedom om de begrepp som används vid diskussion och analys av drama, lyrik och epik

- öva förmågan till olika sorters analytisk läsning av skönlitteratur, såväl genom upprepade läsningar (intensiv läsning) som genom inhämtande av större textmängder under relativt kort tid (extensiv läsning

- öva förmågan att självständigt och kritiskt kunna formulera sig, såväl muntligt som skriftligt, om den behandlade litteraturen och de frågor som väckts under läsningen

Innehåll

I kursen ingår 4 delkurser om 7,5 hp:

A1: Antikens litteratur och Bibeln, 7,5 hp

Litteraturstudiet introduceras. Valda texter från antiken och ur Bibeln studeras i översättning med hjälp av handböckerna och analyseras under seminarierna, som även ägnas åt orientering om texternas allmänna kulturhistoriska bakgrund (framför allt den antika mytologin och den judisk-kristna traditionen). Under kursen introduceras för litteraturen centrala grundläggande teorier med rötter i Antiken: poetik, klassisk retorik, genrelära och metrik.

A2: Medeltid till 1700-tal, 7,5 hp

Valda texter från medeltiden fram till 1700-talet studeras utifrån de riktlinjer som tillämpades under föregående delkurs. Större krav än i föregående kurs ställs nu på den studerandes förmåga att på egen hand tillgodogöra sig en text. Vissa engelskspråkiga texter läses i original. Deltagarna övas i att läsa den äldre tryckstilen fraktur samt enklare handskrifter. Särskilt uppmärksammas bokhistoriska förändringar under perioden, t.ex. rörande medier, tryckkonstens utveckling, läsargrupper samt framväxten av den moderna bokmarknaden.

A3: 1800-tal, 7,5 hp

Delkursen behandlar skönlitterära texter med start från romantiken till och med sekelskiftet 18/1900. Vissa texter på norska, danska och engelska läses i original. Större krav ställs på kursdeltagarna att sätta skönlitteraturen i relation till kontexter som samhällsutvecklingen, utvecklingen på bokmarknaden samt utvecklingen ur ett epok- och genrehistoriskt perspektiv. Litteraturhistorieskrivning samt kanonformering diskuteras.

A4: Modern tid (1900-talet och framåt), 7,5 hp

Delkursen behandlar skönlitterära texter ur den svenska och internationella 1900- och 2000-talslitteraturen med början i modernismens genombrott inom samtliga litterära genrer. Dessutom uppmärksammas angränsande kulturella uttrycksformer, genreöverskridanden och nya mediers betydelse för litteraturen och de läsarkontrakt som upprättas (t.ex. dokumentärromanen, serier, bloggkulturen, filmiskt berättande).

Under kursen genomförs en skriftlig uppgift om 4-6 sidor eller 10 000-15 000 tecken (inklusive mellanslag och notapparat). I anslutning till den enskilda uppgiften inhämtas elementa i vetenskapligt framställningssätt med källhänvisning etc.

Den studerande förutsätts kunna tillägna sig även svårare texter på engelska.

Undervisning

Arbetsformerna utgörs av föreläsningar, seminarier, handledning samt textanalys och gruppdiskussioner. All undervisning är obligatorisk. Planerat, icke lärarlett, för- och efterarbete i grupp ingår i undervisningen.

Examination

Delkurs 1-3: fortlöpande muntlig kunskapskontroll samt avslutande skriftligt prov eller annan examination. Salsskrivning ingår i minst en av delkurserna.

Delkurs 4: aktivt deltagande samt fullgörande av skriftlig uppgift.

Samtliga delkurser bedöms med betygen VG, G eller U.

För studerande som underkänts i prov anordnas extra provtillfällen vid höstterminens början och slut samt vid vårterminens slut.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i retorisk och litterär kommunikation.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin