Europeiskt samgående

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2SK053

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2SK053
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Statskunskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 15 maj 2013
Ansvarig institution
Statsvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

90 hp i statskunskap (A+B+C) eller motsvarande kunskaper samt 30 hp i annat ämne eller 90 hp inom det samhällsvetenskapliga kunskapsområdet (A+B+C) samt 60 hp i statskunskap. Kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå, samt Engelska B. För programstudenter antagna till Masterprogrammet i politik och internationella studier, Masterprogrammet i utvecklingsstudier eller Politices masterprogram krävs att programkurser om minst 15 hp är avklarade.

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenterna:

  • ha fördjupad kunskap om och förståelse av den Europeiska integrationen som politiskt problem;
  • ha god kunskap om och förståelse av hur samgåendet i Europa beskrivs och förklaras i aktuell forskning;
  • ha god kunskap om och förståelse av EU:s roll som global aktör;
  • ha god kunskap om och förståelse av hur EU:s demokrati och legitimitet diskuteras i aktuell forskning;
  • ha god kunskap om och förståelse av de normativa problem som är knutna till EU:s konstruktion;
  • ha god kunskap om och förståelse av EU som representativt politiskt system.
  • ha färdighet och förmåga att självständigt redogöra för, analysera och diskutera problemställningar knutna till den Europeiska integrationen, både muntligt och skriftligt;
  • ha färdighet och förmåga att självständigt identifiera och formulera en problemställning knuten till den Europeiska integrationen, analysera ett relevant material utifrån problemställningen, och inom en given tidsram redogöra för resultaten såväl muntligt och skriftligt.

Innehåll

Kursen syftar till att fördjupa kunskapen om den europeiska integrationen som politiskt problem. Den tar avstamp i klassiska debatter rörande den europeiska integrationens drivkrafter och det demokratiska underskottet. Kursen behandlar en rad centrala kontroverser i forskningen kring EU, från den europeiska integrationens tidiga dagar till dagens eurokris. Kursen behandlar tre övergripande teman. För det första behandlar kursen teorier om europeisk integration och supranationalism: Hur kan samgåendet i Europa beskrivas och förklaras? Vilka olika uttryck har integrationen tagit sig vad gäller samverkan ekonomiskt, politiskt och med avseende på EU:s roll i världspolitiken? För det andra studeras de problem och utmaningar som EU står inför i dag vad gäller legitimitet, demokrati och ansvarsutkrävande: Hur demokratiskt och legitimt är EU som politiskt system och vilka lösningar står till buds för att möta dagens problem? För det tredje diskuteras EU som representativt politiskt system. Vilka kanaler för politisk representation och deltagande finns inom EU? Hur väl fungerar dessa? Vilka skillnader vad gäller representation och deltagande finns mellan EU och medlemsstaterna?

Undervisning

För att tillgodogöra sig kursen krävs grundläggande kunskaper om Europeiska unionen motsvarande exempelvis kursen Europeiska unionen som politiskt system B/C.

Kursen teman introduceras i föreläsningsform. Merparten av undervisningen bedrivs i seminarieform. Samtliga seminarier är obligatoriska. Inför varje seminarium tilldelas kursdeltagarna en uppgift i anslutning till inläsningen av kurslitteraturen. Uppgiften kan bland annat innebära att en läsrapport författas och inlämnas inför seminariebehandlingen, eller att studenterna i mindre grupper förbereder en muntlig redovisning. Samtliga kursdeltagare förväntas därutöver att aktivt delta vid seminariebehandlingen.

Kurslitteraturen innefattar läroböcker, artiklar samt arbetsmaterial med seminarieuppgifter.

Kursen ges på engelska.

Examination

Examination sker genom deltagande i obligatoriska seminarier samt genom en avslutande skriftlig kurs-PM. Som betyg används Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).

För att bli godkänd på kursen krävs deltagande vid obligatoriska seminarier och godkänd inlämningsuppgift till de seminarier där sådan efterfrågas. Vid frånvaro tilldelas kursdeltagarna en kompletteringsuppgift. Kursen avslutas med en kurs-PM som seminariebehandlas. Promemorian kan tilldelas betygen underkänd, godkänd och väl godkänd och avgör tillsammans med seminarieövningarna slutbetyget för kursen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin