Bibelvetenskap D1GTs

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT381

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT381
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 11 mars 2014
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet religionsvetenskap, 120 hp

Behörighetskrav

120 hp avklarade kurser på grundnivå inklusive 90 hp inom bibelvetenskap med inriktning mot Gamla testamentet/Den hebreiska bibeln (inklusive studier i bibelhebreiska). Dessutom krävs kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som på kandidatnivån har läst bibelvetenskap med språklig inriktning mot Gamla testamentet / Den hebreiska bibeln och som vill vidareutbilda sig i bibelvetenskap med denna inriktning på avancerad nivå. Kursen syftar till att de studerande skall tillägna sig utökade och fördjupade kunskaper om bibelvetenskapliga metoder och öva upp sin färdighet att tillämpa dem. De studerande skall dessutom tillägna sig utökade och fördjupade kunskaper om bibelvetenskaplig forskning, med fokus på Exodus, Amos och Ordspråksboken. Genom studium av texter ur dessa bibelböcker får de möjlighet att utveckla sina kunskaper i bibelhebreiska och sin hermeneutiska medvetenhet. Kursen består av en metodkurs på 7,5 hp samt en textkurs på 7,5 hp.

a. Bibelvetenskapens metoder, 7,5 hp

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- redogöra för framväxten av olika metoder bibelvetenskapliga metoder i ett forskningshistoriskt perspektiv

- beskriva och jämföra de metoder och perspektiv som behandlats på kursen

- diskutera principer för metodval i relation till olika exegetiska forskningsuppgifter

- skriva en projektplan för ett bibelvetenskapligt arbete på avancerad nivå

b. Texter från Den hebreiska bibeln, 7,5 hp

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- göra en språklig analys och en självständig tolkning av de texter ur Den hebreiska bibeln som under kursen har studerats på grundspråket

- redogöra för betydelsen av olika tidshistoriska och kontextuella faktorer av relevans för tolkningen av de texter som studerats på kursen.

- redogöra för och kritiskt diskutera vissa huvudpunkter i forskningshistorien kring de studerade bibelböckerna samt i deras tolknings- och verkningshistoria.

- bearbeta ett tolkningsproblem i texterna och presentera resultatet i en kortare PM.

Innehåll

Kursen är uppdelad i följande delkurser:

1: Bibelvetenskapens metoder, 7,5 hp

På delkursen studeras litteratur som behandlar bibelvetenskapliga metoder av olika slag, ifrån historisk-kritisk analys till postmoderna perspektiv. Dessa metoder diskuteras och jämförs under ett antal seminarier. De studerande övar sig genom muntliga och skriftliga uppgifter i metodval samt i konkret tillämpning av en viss metod på en bibeltext. I kursen ingår även författandet av ett utkast till projektplan för en bibelvetenskaplig uppsats.

2: Texter från Den hebreiska bibeln, 7,5 hp

På delkursen studeras ca 20 sidor hebreisk text från Exodus, Amos och Ordspråksboken. Texterna gås igenom och diskuteras under en seminarieserie. I anslutning till textstudiet läser de studerande kommentarer och annan vetenskaplig litteratur som behandlar teman och problem i de aktuella texterna. Arbetet med översättning och språklig analys åtföljs av fördjupning av kunskaperna i bibelhebreiska. Under kursens gång skriver de studerande också en tematiskt inriktad PM om något tolkningsproblem som textstudiet aktualiserar.

1: Bibelvetenskapens metoder, 7,5 hp

På delkursen studeras litteratur som behandlar bibelvetenskapliga metoder av olika slag, ifrån historisk-kritisk analys till postmoderna perspektiv. Dessa metoder diskuteras och jämförs under ett antal seminarier. De studerande övar sig genom muntliga och skriftliga uppgifter i metodval samt i konkret tillämpning av en viss metod på en bibeltext. I kursen ingår även författandet av ett utkast till projektplan för en bibelvetenskaplig uppsats.

2: Texter från Den hebreiska bibeln, 7,5 hp

På delkursen studeras ca 20 sidor hebreisk text från Exodus, Amos och Ordspråksboken. Texterna gås igenom och diskuteras under en seminarieserie.I anslutning till textstudiet läser de studerande kommentarer och annan vetenskaplig litteratur som behandlar teman och problem i de aktuella texterna. Arbetet med översättning och språklig analys åtföljs av fördjupning av kunskaperna i bibelhebreiska. Under kursens gång skriver de studerande också en tematiskt inriktad PM om något tolkningsproblem som textstudiet aktualiserar.

Undervisning

Bibelvetenskapens metoder, 7,5 hp

Undervisningen utgörs av seminarier med inslag av föreläsning, diskussion och presentation av skriftliga och muntliga uppgifter. Undervisningen på kursen är obligatorisk.

Texter från Den hebreiska bibeln, 7,5 hp:

Undervisningen utgörs av seminarier med inslag av föreläsning, textgenomgång och diskussion av PM-uppgiften. Undervisningen på kursen är obligatorisk.

Examination

Bibelvetenskapens metoder, 7,5 hp

  • Skrivning, 3,5 hp
  • PM, 2,5 hp
  • Projektplan, 1,5 hp

Texter från Den hebreiska bibeln, 7,5 hp:

  • Skrivning, 4,5 hp
  • PM, 3 hp

Övriga föreskrifter

Notera att undervisningsformen kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst enligt denna kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt samma kursplan inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin