De förlorade och de räddade

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT590

Kod
5RT590
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Tros- och livsåskådningsvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 2 mars 2018
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen är en fristående kurs.

Kursen kan ingå i kandidatprogram i religionsvetenskap, 180 hp.

Behörighetskrav

30 hp

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för teoretiska perspektiv i anslutning till olika förståelser av ordet representation
  • diskutera mänskliga rättigheter och människovärde i relation till såväl teoretiska texter som litterära uttryck
  • uppmärksamma och kritiskt granska hur olika vittnesskildringar bearbetar frågan om vad det är att vara människa
  • reflektera självständigt kring olika litterära framställningars förmåga att bearbeta filosofiska, teologiska och etiska problem
  • genomföra hermeneutiskt medvetna analyser och tolkningar av litterära verk

Innehåll

Politisk representation är en förutsättning för mänskligt liv i ett demokratiskt samhälle. Samtidigt finns det många som lever osynliga och osynliggjorda liv i sådana samhällen, till exempel flyktingar och invandrare. Att leva osynligt och vara utan röst kan leda till att mänskliga rättigheter kränks och att människovärde skadas. Inom ramen för denna kurs diskuterar vi frågor som: Vad är det att vara människa? Vad betyder det att ha en röst? Hur kan man vittna om erfarenheter som tystats? Genom att lyfta fram den dubbla betydelsen av ordet representation, som både etiskt och estetiskt begrepp, analyserar vi med hjälp av vittneslitteratur och andra texter de osynliggjordas möjligheter att höras och representeras.

Undervisning

Undervisningen sker i form av obligatoriska nätseminarier. Studenterna studerar självständigt och diskuterar tillsammans med andra studenter och lärarna via lärplattformen Distans. Undervisningen bygger i hög grad på självstudier och kommunikation i den internetbaserade lärmiljön. Lärmiljön innehåller all information rörande kursen. En förutsättning för kursen är Internetuppkoppling samt dator.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga inlämningsuppgifter, hemskrivning samt aktivt deltagande i webbaserade nätseminarier (Examination 7,5 hp). Som betyg på slutförd kurs ges Godkänd eller Väl Godkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin