Vårdplanering och kvalitetsutveckling C

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FV146

Kod
3FV146
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Vårdvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 12 december 2017
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

Högskoleutbildning inom vårdområdet om minst 150 hp. Minst 60 hp ska vara inom vårdvetenskap varav minst 30 hp på B-nivå eller motsvarande.

Mål

Kursen skall ge fördjupade kunskaper om kommunikationens betydelse för omvårdnad och vårdplanering. Syftet är också att fördjupa och diskutera olika system för dokumentation av omvårdnad. Vidare fördjupas kunskaperna om kvalitetsutveckling för att studenten ska lära sig genomföra en mindre klinisk undersökning där någon av de vanliga arbetsmodellerna för kvalitetsutveckling används. Syftet med kursen är också att studenten tillägnar sig kunskap och övriga färdigheter för att kunna genomföra två självständiga examensarbeten i form av ett pm om kvalitetsutveckling, samt ett pm om vårdplanering i form av en omvårdnadsjournal.

Efter avslutad kurs ska studenten:

- kunna genomföra en mindre klinisk undersökning där någon av de vanliga arbetsmodellerna för kvalitetsutveckling används.

- ha en fördjupad kunskap om de olika arbetsmodeller som används för kvalitetsutveckling inom hälso- och sjukvården samt att kunna analysera och diskutera de olika modellernas för- och nackdelar.

- ha kunskap om hur man skriver ett pm bestående av en omvårdnadsjournal

- ha en fördjupad kunskap om kommunikationens betydelse för omvårdnad och vårdplanering.

- tillägna sig kunskap om hur olika dokumentation av omvårdnad används samt att kunna analysera och diskutera de olika för- och nackdelar.

Innehåll

Kommunikation i vårdarbete

Vårdplanering

Dokumentation

Kvalitetsutveckling

Ledarskapets betydelse vid förändringsarbete

Undervisning

Arbetsformer inom kursen är föreläsningar, seminarier, litteraturstudier och enskilt arbete. Undervisningen är obligatorisk. Vid frånvaro ges individuella studieuppgifter.

Examination

För godkänd kurs krävs aktivt deltagande på de avslutande examinationsseminarierna och godkänt betyg på studieuppgifterna.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin