Från medeltidsromantik till klimatapokalyps: Folkloristiska perspektiv på kulturarv, katastrofer och klimat

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5EE413

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5EE413
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Etnologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 27 februari 2019
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper i folkloristisk berättelse- och performanceforskning. Speciell tonvikt läggs vid praktisk applicering av performance- och narrativitetsperspektiv. Efter genomförd kurs förväntas studenten kunna:

  • Förstå och förklara grundläggande folkloristiska teorier och metoder med utgångspunkt i performance-, berättelse- och narrativitetsforskning.
  • Tillgodogöra sig och praktiskt använda folkloristiska teorier och metoder med utgångspunkt från narrativitets- och performanceforskning.
  • Problematisera berättande och berättelser som kulturella uttryck och processer.
  • Kritiskt värdera och analysera berättelsers verkanskraft utifrån folkloristiska teorier och metoder.

Innehåll

Kursen behandlar berättande och berättelser som kulturella verktyg. Händelser och erfarenheter skapar berättelser, men berättelser formar också verklighet och föreställningsvärldar. Denna process problematiseras med utgångspunkt i ett antal teman, där den gemensamma nämnaren är berättelser och berättande.

Så diskuteras exempelvis hur kulturarv uppstår i teori och praktik, hur folklore och berättelser om det förflutna utgör viktiga ingredienser i kulturarvsprocessen och upplevelseindustrin. Vidare diskuteras hur företeelser som spökturism, dramatiserade museivisningar och medeltidsfestivaler skapar historia. Kursen tar även upp hur berättande om katastrofer formar förståelse av och reaktioner på katastrofer samt vilka konsekvenser berättelser får för samhällets katastrofhantering och enskilda människors liv.

Undervisning

Undervisning ges i en eller flera av följande former: föreläsningar, seminarier och handledning. Undervisningsspråk är svenska.

Examination

Examination sker i någon eller några av följande former: hemskrivning, PM-skrivning, grupparbeten, aktivt seminariedeltagande, muntlig tentamen. Kursen betygssätts med något av betygen Godkänd eller Underkänd eller i förekommande fall Väl godkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin