Kyrko- och missionsstudier E

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT418

Kod
5RT418
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kyrko- och missionsstudier A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet religionsvetenskap, 120 högskolepoäng.

Kursen kan ingå i lärarprogrammet för student med kandidatexamen, med ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng i något humanistiskt eller samhällsvetenskapligt område, och avslutade studier motsvarande 40 poäng/ 60 högskolepoäng inom något religionsvetenskapligt område och som dessutom fullgjort Allmänt utbildningsområde III.

Behörighetskrav

Kyrko- och missionsstudier D1 och D2

Mål

Kursens mål är att ge fördjupade och specialiserade kunskaper och färdigheter inom kyrko- och missionsstudier. Kursen syftar till att ge studenten förmåga att tillämpa vetenskaplig teori och metod i en självständig analys av relevanta problemställningar. Kursen ger studenten en ingående kännedom om ledande forskning inom ämnesområdet. Den lägger stor vikt vid teoretisk medvetenhet och förmåga till självständig och kritisk analys. Genom kursen fördjupar studenten sin färdighet att självständigt skriva ett vetenskapligt arbete på hög nivå inom området kyrko- och missionsstudier.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • med hög grad av självständighet identifiera och formulera problem inom kyrko- och missionsstudier.
  • kritiskt analysera teorier inom kyrkohistoria, kyrkovetenskap och missionsvetenskap.
  • tillämpa relevanta metoder inom kyrko- och missionsstudier och självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats som ger ett nytt bidrag till kunskap och forskning inom kyrkohistoria, kyrkovetenskap eller missionsvetenskap.
  • försvara uppsatsen i enlighet med akademiskt vedertagna principer.
  • syntetisera religionsvetenskaplig kunskap och visa hur sådan kunskap kan vara relevant ur ett samhällsperspektiv.
  • delta i ett vetenskapligt samtal med forskare inom ett av de forskningsämnen som ingår i ämnesområdet.

Innehåll

Alternativ 1

En uppsats om 30 högskolepoäng inom kyrkohistoria, kyrkovetenskap eller missionsvetenskap.

Notera att Teori- och metodkurs D1:1 7,5 hp krävs för uppsats på avancerad nivå.

Alternativ 2

Två litteraturkurser om 7,5 hp inom en av inriktningarna a-c, samt en uppsats om 15 högskolepoäng i kyrkohistoria, kyrkovetenskap eller missionsvetenskap. Alternativet gäller endast för den som skrivit uppsats om 15 högskolepoäng på D2-nivå.

Litteraturkurser

a) Kyrkovetenskap och diakonivetenskap

Kristi kyrka och de många kyrkorna

Kursen handlar om synen på den kristna kyrkan i möte med olika konfessionella traditioner. Ekumeniska landvinningar inom exempelvis Faith and Order och Borgå-gemenskapen ställs mot nya utmaningar för de stora kyrkotraditionerna i en värld av globala kommunikationer. Tendenser till konfessionell upplösning ställs mot tendenser till rekonfessionalisering.

Genus, diakoni och professionalisering

Den moderna diakonin i Europa har i huvudsak burits av kvinnor och präglats av kvinnors förändrade situation i kyrka och samhälle under 1900-talet, liksom av olika slags professionaliseringsprocesser. I alla de stora kyrkotraditionerna diskuteras idag diakonat också i förhållande till kön. Kursen ger en fördjupning i diskussionsläget kring diakoni och diakonat i olika kyrkotraditioner med särskilt fokus på genusaspekter.

b) Internationell och svensk kyrkohistoria

Internationell kyrkohistoria

Kursen ger fördjupade kunskaper om ett eller flera kyrkohistoriska teman, alternativt en epoks eller lands/regions kyrkohistoria. Genom självständig analys och värdering av nyutkomna vetenskapliga studier, samt jämförelser dem emellan, får studenten ökad kunskap om olika sätt att skriva kyrkohistoria. Kursen inkluderar dock även studier av äldre forskning för att få kunskap om historiografi och hur forskningen utvecklats över tiden.

Svensk kyrkohistoria

Kursen ger fördjupade kunskaper om ett eller flera kyrkohistoriska teman, alternativt en epoks eller regions kyrkohistoria genom självständig analys och värdering av nyutkomna vetenskapliga studier. Jämförelser mellan svenska förhållanden och förhållanden i andra nordiska länder betonas också. Kursen inkluderar dock även studier av äldre forskning för att få kunskap om historiografi och hur forskningen utvecklats över tiden.

c) Missionsvetenskap och religionsdialog

Missionsvetenskap fördjupningskurs A

Kursen ger fördjupade kunskaper om kyrkoliv och teologisk reflektion i Afrika, Asien och/eller Latinamerika. Särskild vikt läggs vid postkoloniala perspektiv. Genom självständig analys och värdering av vetenskapliga studier får studenten ökad kunskap om olika sätt att arbeta missionsvetenskapligt.

Missionsvetenskap fördjupningskurs B

Kursen ger fördjupade kunskaper om kyrkoliv och teologisk reflektion i Afrika, Asien och/eller Latinamerika. Särskild vikt läggs vid postkoloniala perspektiv. Genom självständig analys och värdering av vetenskapliga studier får studenten ökad kunskap om olika sätt att arbeta missionsvetenskapligt.

Undervisning

Studenten deltar i högre seminariet. Undervisningen sker dessutom genom individuell uppsatshandledning.

De tematiska litteraturkurserna kurserna inhämtas genom självstudier.

Under uppsatsskrivandet ges regelbunden handledning och uppsatsseminarium. Studenten har rätt till ett visst antal timmar för handledning och timantalet är relaterat till uppsatsens omfattning. Handledning ges endast under uppsatskursens gång. Om studenten omregistrerar sig på uppsatskurs och de tidigare timmarna för handledning är förbrukade ges inte nya timmar för handledning.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Uppsatsen ventileras i högre seminariet (Alternativ 1:Uppsats 30 hp, Alternativ 2: Uppsats 15 hp).

Examinationen av litteraturkurserna består i att tentera litteraturen inför examinerande lärare skriftligt och muntligt, genom till exempel populärvetenskaplig artikel, referat, Powerpointpresentation, recension, debattartikel eller muntlig tentamen (Litteraturkurs 1, 7,5 hp + Litteraturkurs 2, 7,5 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin