Innovationer för energiomställning

10 hp

Kursplan, Grundnivå, 1GV178

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1GV178
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Hållbar energiomställning G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 12 februari 2020
Ansvarig institution
Institutionen för geovetenskaper

Behörighetskrav

40 hp hållbar energiomställning och 10 hp miljövetenskap, inklusive Introduktion till hållbar energiomställning (15 hp, 1GV169) Energi och system (5 hp, 1GV164) och Energiproduktion och nyttjande (10 hp, 1GV166).

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • beskriva tekniska möjligheter och identifiera utmaningar för utfasning av koldioxidutsläpp i energisektorn och användningsfasen.
  • identifiera och utvärdera innovationer utöver tekniska lösningar som främjar en hållbar energiomställning.
  • i grupp planera, genomföra och utvärdera ett seminarietillfälle.

Innehåll

Den här kursen blickar framåt och kommer att ge kunskap om tekniska och samhälleliga åtgärder och möjligheter för en hållbar energiomställning. Kursen kommer att studera tekniska innovationer och sätt att utfasa koldioxidutsläpp i energisektorn samt att integrera en hög andel förnybar energi i energisystemet (t ex lagring, koldioxidavskiljningssystem (CCS), elnät, osv). Vidare kommer nyttjande av energi att behandlas med fokus på åstadkommandet av en koldixodfri energianvändning bland annat, energianvändning i transport, byggnader och industrin kommer att studeras. Kursen kommer även behandla icketekniska innovationer (sociala, marknadsbaserade samt policy- och regelverksbaserade). I grupp planera, genomföra och utvärdera ett seminarietillfälle där studenterna ges utrymme att belysa ytterligare perspektiv som de anser vara relevanta i kursen ("det saknade perspektivet").

Undervisning

Föreläsningar, seminarier och exkursioner.

Examination

Aktivt deltagande i seminarier och exkursioner (2 hp), inlämningsuppgifter (2 hp), skriftlig tentamen (4 hp) samt skriftlig och muntlig redovisning av grupparbete (2 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin