Familj, släktskap och reproduktion

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5GN046

Kod
5GN046
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Genusvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 31 augusti 2021
Ansvarig institution
Centrum för genusvetenskap

Allmänt

Centrum för genusvetenskap ansvarar för kursen.

Behörighetskrav

Kandidatexamen

Mål

Efter genomförd kurs ska studenterna kunna:

- Identifiera olika sätt som familj, släktskap och reproduktion konceptualiseras och representeras.

- Diskutera dessa olika konceptualiseringar och representationer i förhållande till relevanta teorier och perspektiv.

- Utveckla teoretiskt underbyggda argument i relation till frågor om familj, släktskap och reproduktion i relation till specifika teman.

- Situera debatter i relation till frågor om makt, ojämlikhet och globala sammanhang.

- Aktivt delta i seminariediskussioner samt skriftligen och muntligen presentera argument på det självständiga och kritiska sätt som förväntas på avancerad nivå.

Innehåll

Få frågor väcker mer debatt än de som rör familj, släktskap och reproduktion, och få områden visar en tydligare sammankoppling mellan det privata och det offentliga. Materialet som behandlas under denna kurs rör områden som reproduktionsteknologi och rättigheter, vänskap och intimitet, föräldraskap, queerfamiljer, våld, samt praktiska och konceptuella gränser mellan släktskap och icke-släktskap. Den teoretiska grunden för kursen ligger i tvärvetenskapliga genusstudier, och kursen erbjuder kritiska perspektiv på familj, släktskap och reproduktion. Studenter tränas i att identifiera olika konceptualiseringar och teoretiska traditioner i förhållande till familj, släktskap och reproduktion och studera dessa debatter i relation till makt, ojämlikhet och globala kontexter.

Undervisning

Undervisningen sker genom obligatoriska föreläsningar och/eller seminarier.

Examination

Alla seminarier är del av examinationen och innehåller skriftliga och muntliga uppgifter. Dessutom ska studenterna göra en skriftlig inlämningsuppgift på kursens tema. Alla skriftliga inlämningar kommer att genomgå en plagiatkontroll.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin