Storstadsteologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG601

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RG601
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 16 februari 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Fortsättningskurs i religionsvetenskap eller B-kurs inom något religionsvetenskapligt huvudområde

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten ha tillägnat sig förmågan att analysera och teologiskt bearbeta frågor om hur kristna kyrkors identitet utmanas och förändras i en urban miljö. Studenten ska ha utvecklat ett kritiskt och konstruktivt förhållningssätt till hur kursens tematik kan bearbetas med kyrkohistoriska, praktisk-teologiska och systematisk-teologiska metoder.

Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna: 

  • använda relevanta kyrkohistoriska, praktisk-teologiska och systematisk-teologiska  teorier och begrepp som rör studiet av kyrklig identitet och verksamhet i storstadsmiljö
  • förklara kyrkors eller församlingars uttryck i urbana miljöer utifrån relevanta teorier och begrepp
  • identifiera och kritiskt granska förhandlingar om teologiska förhållningssätt till religiös mångfald i historia och nutid med hjälp av teorier om makt och kön
  • söka och tillgodogöra sig relevant information för att studera och analysera kyrklig identitet och aktörskap i en storstad.

Innehåll

I kursen studeras frågor om hur kristna kyrkors identitet utmanas och förändras i storstadsregioner, såväl ur ett nutida som ur ett historiskt perspektiv. I kursen ges möjlighet att relatera religiös mångfald och människors rörlighet i och till en urban miljö till frågor om kyrklig identitet och aktuell kulturteologi. Studenten kan inom ramen för kursen utveckla sin förmåga till  teologisk analys genom att förena kyrkohistoriska, systematisk-teologiska och praktisk-teologiska perspektiv på storstaden som fenomen.

Undervisning

Kursen är en distanskurs. Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinatoriskt seminarium och individuell fältstudieuppgift 2 hp, hemtentamen 5,5 hp.

Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin